logo

UNVRI cere amendarea legislației care oferă președintelui statutul de comandant suprem


https://www.ipn.md/ro/unvri-cere-amendarea-legislatiei-care-ofera-presedintelui-statutul-de-comandant--7967_1036907.html

Uniunea Națională a Veteranilor de Război pentru Independența Republicii Moldova solicită amendarea cadrului legislativ care oferă președintelui țării statutul de comandat suprem al forțelor armate. Potrivit veteranilor, care critică acțiunile și inacțiunile lui Igor Dodon cu privire la Armata Națională, odată cu modificarea legislației în acest sens, vor fi asigurate independența, suveranitatea, dar și securitatea militară a teritoriului Republicii Moldova, pentru a evita scenarii asemănătoare celor din Donbass, Lugansk sau Crimeea.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Cimbriciuc, vicepreședinte al Uniunii, a declarat că sistemul militar se confruntă cu probleme cauzate de lipsa de determinare a cadrelor militare, nesiguranța locului de muncă, salarii reduse, migrația către sectorul civil etc. În opinia sa, blocajul participării armatei naționale la instruiri și stagii militare vine doar să scadă moralul ofițerilor Armatei Naționale. „Ne punem întrebarea unde a fost reacția promptă a instituției prezidențiale când, ceva timp în urmă, separatiștii transnistreni exercitau aplicații militare chiar pe Nistru? Oare nu atunci a fost timpul de a face uz de prevederea constituțională care îl declară pe președinte comandant suprem al forțelor armate?”, a remarcat Alexandru Cimbriciuc.

În viziunea sa, întărirea pe teritoriului Republicii Moldova a unei lupte geopolitice vine să dezbine societatea, promovând ideile separatiste cât în regiunea transnistreană, atât și la sudul țării. Pentru evitarea pericolului unui conflict armat, veteranii solicită conducerii țări amendarea cadrului legislativ care oferă președintelui statutul de comandant suprem. „Modificările asupra cărora insistăm să fie operate la Legea nr. 345 cu privire la apărarea națională și articolul 87 din Constituție se vor înscrie perfect în politica dusă de către stat în domeniul apărării și securității. Aceste amendări o să constituie o simbioză perfectă a modificărilor anterioare care au instituit controlul parlamentar asupra Serviciului de Informații și Securitate, precum și asupra Serviciului Protecție și Pază de Stat, astfel eliminând controlul președintelui asupra acestor  instituții”, a mai spus Alexandru Cimbriciuc. În opinia sa, președintele urmează să dețină doar competențe simbolice, de a înmâna distincții.

Președintele UNVRI, Mihai Balan, a menţionat că veteranii susțin cursul european al țării, indiferent de guvernare. Acesta și-a îndemnat camarazii să nu se lase folosiți în destabilizarea situației de către formațiuni politice. Mihai Balan a îndemnat camarazii să fie uniți pentru menținerea ordinii publice, a păcii și să nu le permită liderilor politici să-i manipuleze.

Săptămâna trecută președintele Igor Dodon, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, a semnat un ordin prin care a interzis participarea militarilor forțelor armate ale Republicii Moldova la exerciții, operațiuni, studii, misiuni, instruiri, cursuri și oricare alt tip de activitate peste hotarele țării, fără acordul său prealabil, în acest sens. Totodată, șeful statului a solicitat demiterea viceministrului apărării, care îndeplinește în prezent și funcția de ministru, „pentru încălcarea ordinului comandantului suprem al forțelor armate în legătură cu participarea reprezentanților efectivului Armatei Naționale la exercițiile militare din Ucraina”.