logo

Unu pentru toţi şi toţi pentru unu sau de ce Tu plăteşti pentru vecini?


https://www.ipn.md/ro/unu-pentru-toti-si-toti-pentru-unu-sau-de-ce-tu-platesti-pentru-vecini-7542_1064599.html

Unu pentru toţi şi toţi pentru unu sau de ce Tu plăteşti pentru vecini?

Tendinţa ultimilor ani când proprietarii apartamentelor renunţă la încălzirea centralizată în favoarea celei autonome poate fi înţeleasă în contextul majorării continue a tarifelor. Dar, la fel, trebuie să fim de acord şi cu nemulţumirea oamenilor care suportă pe umerii şi buzunarul propriu încălzirea scărilor şi a subsolurilor, în condiţiile în care posesorii de instalaţii autonome achită doar 5% de la tariful general.

Pentru a rezolva situaţia de conflict şi pentru a reduce preţul la căldură pentru cetăţenii mai puţin înstăriţi (de fapt, aceştia şi sunt consumatorii încălzirii centralizate), Ministerul Economiei propune o revizuire a tarifelor pentru proprietarii de apartamente cu încălzire autonomă, astfel ca ponderea plăţilor pentru energia termică la încăperile debranşate de la sistemul centralizat de alimentare să constituie 20% din tariful standard, plătit de un apartament similar, conectat la încălzirea centrală. În Europa, de exemplu, această rată ajunge la 50%. Prin reducerea tarifelor pentru consumatorii de încălzire centrală va fi restaurat un preţ echitabil la căldură, care este folosită de toată casa, dar până acum în detrimentul vecinilor mai puţin prosperi.

Apropierea ierii nu bucură proprietarii  apartamentelor conectate la termoficare. Există deja şi o vorbă în popor – dacă e iarnă, înseamnă că cresc tarifele. Şi puţini oameni ştiu despre posibilităţile "ascunse" de optimizare a tarifelor.

Să luăm, de exemplu, renunţarea pe scară largă la sistemul de încălzire centrală. Mulţi dintre cei care lucrează în străinătate nu consideră că este oportun să încălzească apartamentul gol şi este dreptul lor să judece aşa. Cu toate acestea, sarcina de încălzire pentru toată casa este împărţită între cei care nu au suficienţi bani pentru instalarea sistemelor individuale de încălzire.

În prezent, din  199 520 de apartamente din capitală, mai mult de 20 500 au refuzat încălzirea centralizată, iar asta înseamnă deja mai mult de 15%. În Bălţi, această cifră s-a apropiat de 30%.

În prezent, legislaţia (Hotărârea Guvernului numărul 191 din 19 februarie 2002), prevede că cetăţenii care renunţă la incalzirea centralizată achită 5% din consumul calculat pentru un apartament conectat la încălzire, în condiţiile în care e imposibilă deconectarea completă din sistem.

Valeriu Lazăr a declarat: "Experţii noştri au calculat că 30% din tariful pe metru pătrat revine la încălzirea unor încăperi tehnice, ca de exemplu, subsolurile, scările sau podurile.

Pe exemplul unei case (Mircea cel Batrân 40 / 1, numărul de apartamente - 108) este văzută în mod clar diferenţa. La tariful de 540 lei/Gcal, când nu a existat nici un "autonom", costul încălzirii unui metru pătrat a fost de 11.68 de lei. Cu 16 apartamente deconectat de la încălzire este deja 13.81 lei. Şi cu 28 de apartamente cu încălzire autonomă - 17.05 lei! Astfel, pretul pe metru a crescut cu mai mult de 45%.

Pe lângă majorarea tarifului pentru cei care primesc caldură centralizat, există şi alte riscuri: sistemul centralizat iese din funcţiune sau casa este încălzită în mod disproporţionat datorită schimbărilor de configuraţie în reţea, iar asta deja vine în detrimentul întregului bloc .

Dar există şi o problemă globală. Reducerea consumului de energie termică centralizată afectează în mod negativ activitatea CET 1,2 şi Nord, care produc căldură la generarea energiei electrice. În condiţiile reducerii consumului de energie termică scade şi volumului producţiei de electricitate, iar importul este deja la preţuri mai mari.

"Pentru a restabili echitatea socială, ne-am propus o serie de modificări legislative care ar reduce plăţile pentru încălzirea centralizată, prin redistribuirea plăţilor la căldură în încăperile tehnice ",  a declarat Valeriu Lazăr.

În primul rând, Ministerul Economiei propune ca ponderea plăţilor pentru energia termică pentru încăperile debranşate de la sistemul centralizat de alimentare cu căldură să crească de la 5% la 20%, în condiţiile în care o treime din încăperile tehnice sunt încălzite din contul locatarilor cu încălzire centralizată. De remarcat că scumpirea va afecta doar "autonomii" din casele conectate la încălzire. Consumatorii din casele complet deconectate de la centrala termică nu vor fi afectaţi de majorare.

În perspectivă, Ministerul propune trecerea la un tarif combinat. O parte fixă este achitată de toţi locatarii, iar alta – de cei conectaţi la încălzirea centralizată.

Astfel de tarife sunt de mult practicate în ţările europene. De exemplu, în Polonia şi Ucraina apartamentele cu  încălzire autonomă plătesc 50% din costul de încălzire centrală. În Germania, Austria, Franţa, Elveţia, Republica Cehă şi Slovacia, aceasta rată variază de la 25% la 50%, în alte ţări raportul minim este de 40%.

Experţii Ministerului Economiei sunt încrezuţi că această iniţiativă este în măsură să rezolve situaţia controversată din sistemul de termoficare şi va influienţa pozitiv tarifele,  pentru a proteja cea mai săracă parte a populaţiei.

Anna Ţurcanu