logo

Unsprezece angajați ai Centrului municipal de sănătate publică au fost reținuți


https://www.ipn.md/ro/unsprezece-angajati-ai-centrului-municipal-de-sanatate-publica-au-fost-7967_1046885.html

Unsprezece angajați ai Centrului municipal de sănătate publică au fost reținuți de către ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind suspectați de fapte de corupție. Reținerile au loc în cadrul unei anchete începute în luna mai 2018, transmite IPN.

CNA menționează într-un comunicat de presă că, la această etapă, douăzeci și cinci de persoane sunt bănuite, însă doar 11 au fost reținute. Angajații Centrului municipal de sănătate publică sunt bănuiți că pretindeau și luau sistematic bani, personal sau prin mijlocitori, de la diferite persoane fizice și juridice pentru un șir de servicii. Potrivit materialelor cauzei, inspectorii sanitari și unii conducători ai Centrului acceptau mijloace financiare pentru eliberarea autorizațiilor și certificatelor sanitare, pentru renunțarea la unele controale sau neindicarea neregulilor depistate în urma verificărilor inopinate.

În procesul documentării, s-a mai constatat că unii inspectori întocmeau petiții fictive cu privire la unele nereguli, după care citau agenții economici la sediul Centrului și estorcau bani pentru a nu efectua controlul fizic la fața locului și pentru a nu-i sancționa. Sumele pretinse sistematic variau între o mie și câteva mii de lei pentru un serviciu.

Ofițerii CNA au pornit peste 100 de cauze penale pentru corupere activă și pasivă, urmărirea penală fiind condusă de Procuratura Anticorupție.