Universităţile discută despre majorarea taxelor de studii
https://www.ipn.md/ro/universitatile-discuta-despre-majorarea-taxelor-de-studii-7967_1001488.html
Rectorii universităţilor din Moldova nu pot spune sigur dacă vor creşte sau nu taxele de studii odată cu trecerea instituţiilor la autonomie financiară, începând cu anul 2013. Solicitaţi de Info-Prim Neo, majoritatea dintre rectori au recunoscut că discută despre o posibilă majorare, dar deocamdată nu s-a luat o decizie fermă pentru că există numeroase riscuri.
Prim-prorectorul Universităţii Pedagogice „Ion Creangă”, Mihail Grosu, a declarat că suma cheltuielilor pentru un student la facultate este de 15 mii de lei anual, însă contractele la pedagogie încep de la 2-3 mii de lei. Deşi cheltuielile sunt mari, taxa de studii nu poate creşte brusc, întrucât universitatea va pierde din studenţi. „Când se va trece la autofinanţare, se pune problema cum de întreţinut un student. La noi, la profilul pedagogic, sunt cele mai mici taxe. Dacă vom mări taxele nimeni nu va veni, dar, pe de altă parte, nu ştiu cum altfel îi vom întreţine”, a spus Mihail Grosu.
Prim-prorectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, Vasile Vrancean, a declarat că după 1 ianuarie 2013, când va intra în vigoare legea care prevede autonomia financiară a universităţilor, există probabilitatea ca acestea să intre în datorii. „Deocamdată parcă ne-am descurcat. Vom mai vedea”, a spus prim-prorectorul. Potrivit lui Vasile Vrancean, pentru a acumula bani universitatea va desfăşura şi alte activităţi, aşa ca cercetări, consultaţii etc. Cheltuielile pentru studenţi presupun finanţările pentru întreţinerea blocurilor didactice, pentru întreţinerea laboratoarele care necesită utilaj modern şi preparate, întreţinerea căminelor, plata pentru consumul de energie electrică, apă şi altele.
Rectorul Universităţii de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocanu, a spus că ridicarea taxelor de studii depinde de necesităţile de pregătire a specialiştilor. „Aceasta este în competenţa senatului, dar majorările trebuie coordonate cu ministerul şi cu Guvernul. La baza taxei de studii trebuie să stea calitatea şi această calitate trebuie apreciată. Pentru 2012-2013 taxele vor rămâne aceleaşi”, a spus rectorul USM.
Potrivit Ministerului Finanţelor, care a promovat proiectul privind autonomia financiară a universităţilor, taxele de studii în învăţământul superior vor fi stabilite de senatele universităţilor şi consiliile pentru dezvoltare strategică, în coordonare cu Ministerul Educaţiei. În proiect se menţionează că salariile pentru profesori vor fi reglementate separat şi aprobate prin hotărâre de Guvern. Cheltuielile pentru burse vor fi acoperi de către stat.
Ministrul educaţiei, Maia Sandu, a spus că universităţile nu vor putea să stabilească taxe exagerate deoarece se vor conduce de unele norme reglementate.
Autonomia financiară a universităţilor a fost introdusă în legea învăţământului în iulie 2012, dar va fi pusă în aplicare din 1 ianuarie 2013. În Moldova sunt peste 40 de universităţi.