logo

Universitățile de pe cele două maluri ale Prutului susțin parcursul european al Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/universitatile-de-pe-cele-doua-maluri-ale-prutului-sustin-7967_1107270.html

Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova susțin parcursul european al Republicii Moldova și vor conlucra activ pentru a sprijini aderarea țării la Uniunea Europeană. Consiliul român va întreprinde toate demersurile pentru a sprijini consiliul din Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline în Asociația Universităților Europene, precum și alte structuri asociative europene. O rezoluție care prevede acest lucru a fost adoptată la o ședință comună desfășurată la Chișinău, transmite IPN.

Președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Emil Ceban, rector al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, a precizat că implementarea celor prevăzute în rezoluție va însemna o nouă etapă în dezvoltarea universităților din Moldova. Problemele ce țin de dezvoltarea universităților, de autonomia universităților, au o importanță deosebită. Astăzi, ne dorim o mai mare autonomie educațională, financiară, managerială și asta va oferi posibilitatea pentru o dezvoltare a universităților din Republica Moldova, a spus Emil Ceban.

„Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova solicită guvernelor din România și Republica Moldova să susțină eforturile universităților din cele două țări în vederea participării la programe și proiecte comune în domeniul educației, cercetării și internaționalizării, precum și în scopul sprijinirii mobilităților, în beneficiul studenților, cadrelor didactice și cercetătorilor din universitățile din ambele țăriˮ, a citat din rezoluție președintele Consiliului Național al Rectorilor din România, Sorin-Mihai Cîmpeanu.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, Viorel Bostan, a apreciat că mai multe inițiative discutate anterior au fost implementate, precizând că aspectul de colaborare este foarte important pentru universități.

Rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Mihnea Cosmin Costoiu, a subliniat că integrarea europeană a Republicii Moldova va aduce universităților și tinerilor, studenților și profesorilor din Moldova avantajele majore de care au beneficiat și comunitățile academice din România. „Am venit să explicăm cât de important este să sprijinim această integrare în structurile europene, nu doar cele instituțional statale, ci și ale universităților noastre. Este extrem de importantă direcția în care s-au angajat colegii din Moldovaˮ, a spus rectorul.

Universitățile României și-au exprimat deschiderea de a organiza în interiorul campusurilor lor secții de vot, la solicitarea autorităților de la Chișinău, unde să poată vota studenții din Republica Moldova la alegerile și referendumul din 20 octombrie.

Ședința comună de lucru între Consiliul Național al Rectorilor din România și Consiliul Rectorilor din Republica Moldova a fost organizată cu ocazia a 60 de ani de la fondarea Universității Tehnice a Moldovei.