logo

Uniunea Vamală nu este o opţiune pentru Moldova, Andrian Candu


https://www.ipn.md/ro/uniunea-vamala-nu-este-o-optiune-pentru-moldova-andrian-candu-7966_1016052.html

Uniunea Vamală nu este o opţiune reală pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar aceasta nu înseamnă că ţara trebuie să renunţe la legăturile economice pe care le are cu Federaţia Rusă. În schimb, Uniunea Europeană este structura care poate ajuta Moldova să devină un stat modern şi competitiv. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către ministrul economiei de la Chişinău, vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, într-un interviu pentru Deutsche Welle, în urma unor întruniri cu mai mulţi oficiali germani şi Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, transmite IPN.

„Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cuprinzând şi DCFTA, aplicabil deja de la 1 septembrie anul curent. Ce înseamnă aceasta pentru ţara mea? Înseamnă modernizare, standarde noi şi calitate. Uniunea Europeană ne oferă posibilitatea unică de a transforma Moldova din cea mai săracă ţară a Europei într-una modernă, competitivă, unde statul de drept funcţionează în toată regula. Doar pe această cale vom reuşi să garantăm respectarea drepturilor consumatorilor, fenomenul concurenţei devenind o normalitate”, a declarat Andrian Candu. În context, ministrul a remarcat că şi locuitorii din regiunea transnistreană vor beneficia de integrarea europeană şi de Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), UE fiind deja destinaţia a 60% din exporturile companiilor transnistrene.

Ministrul moldovean a subliniat că, deşi aderarea la Uniunea Vamală nu poate înlocui integrarea europeană ca vector de dezvoltare a ţării, acest fapt nu presupune anularea relaţiilor economice cu Rusia. „Cu siguranţă, Uniunea Vamală nu este o opţiune pentru Moldova din mai multe raţionamente. Aceasta nu înseamnă şi sistarea acordurilor de comerţ liber cu Rusia sau cu alte state care ar face parte din această uniune. Este necesar ca pragmatismul şi interesul economic al Republicii Moldova să prevaleze faţă de orice alte provocări populiste ale unor curente marginale de la Chişinău”, a declarat vicepremierul. Acesta a amintit că însăşi Rusia a lăsat să se înţeleagă de mai multe ori că îşi doreşte o colaborare mai strânsă cu UE, în special în domenii economice şi privind libera circulaţie a cetăţenilor.

De asemenea, Andrian Candu a declarat că a discutat despre alternative şi soluţii pentru securitatea energetică a Republicii Moldova cu Gunther Oettinger, comisar european pentru energie, axându-se pe negocierea moldo-rusă a contractului de livrare a gazelor şi pericolele în cazul în care Rusia sistează livrarea de gaze către Ucraina. „După întrevederile comisarului Oettinger, de la Kiev, din săptămâna aceasta, ne vom informa reciproc şi vom conveni asupra măsurilor care ar trebui întreprinse de Moldova pentru asigurarea populaţiei cu gaze naturale, păcură şi cărbune”, a declarat Andrian Candu. Vicepremierul a menţionat construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni şi extinderea acestuia până la Chişinău ca un exemplu de diversificare a surselor energetice ale ţării.

Ministrul moldovean a mai avut întrevederi cu oficiali germani la Cancelaria Federală, din Bundestag şi cu reprezentanţii agenţiilor specializate în domeniul cooperării economice, cum ar fi Agenţia Economiei Germane pentru cooperare cu Europa de Est sau Comitetul de Est al Economiei Germane. „Gazdele germane şi-au exprimat disponibilitatea de a ne oferi asistenţă şi consultanţă pentru identificarea de noi soluţii şi valorificarea oportunităţilor în procesul de integrare europeană a Moldovei”, a declarat Andrian Candu. De asemenea, vicepremierul s-a mai întâlnit cu oameni de afaceri germani cărora le-a prezentat oportunităţile investiţionale din Moldova.

Ministrul economiei, Andrian Candu, s-a aflat în Germania într-o vizită de lucru în perioada 13-15 octombrie.