logo

Uniunea Vamală este doar un truc electoral şi nu o opţiune reală de guvernare, Igor Boţan


https://www.ipn.md/ro/uniunea-vamala-este-doar-un-truc-electoral-si-nu-o-7978_1015990.html

Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală nu este o opţiune reală de guvernare şi partidele care promovează acest proiect îl folosesc în scopuri strict electorale, iar după alegeri vor continua cursul european al ţării. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii publice din 16 octombrie 2014 cu tema „Cultura politică în contextul polarizării opţiunilor politice în Moldova. Opţiunea pro-europeană: schimbarea ca şansă şi remedii contra fricii de schimbare”, organizată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova, de către de Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), expert permanent al proiectului.

„Sondajele de opinie arată că şase partide politice au şanse reale să fie reprezentate în Parlament. Trei spun că sunt pentru integrarea europeană, e clar. Acum să le luăm pe cele trei care pledează pentru Uniunea Vamală. Primul, cel mai important, spune în privinţa Acordului de Asociere că „noi vrem doar să-l revizuim, nu să-l anulăm”. Un alt lider spune că „în general nu înţeleg ce înseamnă Uniunea Vamală, dar cu Acordul de Asociere mai vedem”. Şi a treia forţă politică care spunea că anulează Acordul de Asociere, după întâlnirea de la Minsk a preşedintelui Timofti cu Vladimir Putin care a zis „iată Ucraina a amânat un an de zile, amânaţi şi voi”, acum spune că trebuie să revizuim. Deci din trei forţe politice de stânga, care pledează chipurile, pentru integrarea eurasiatică, una spune că Acordul de Asociere trebuie să rămână, dar revizuit, alta spune că nu ştie ce e în partea cealaltă şi mai vedem, iar a treia devine foarte flexibilă – de la anulare la revizuire. Acest fapt demonstrează foarte clar, din punctul meu de vedere, că îmbrăţişând vectorul integrării europene am procedat foarte firesc şi aceste forţe politice, dacă vor fi în Parlament, vor proceda la fel”, a declarat Igor Boţan.

Analistul a ţinut să accentueze că apropierea de UE a fost una benevolă şi voluntară. „Nu ne-a atras Uniunea Europeană cu arcanul înspre ea. Ne-a spus UE un singur lucru: vrem să avem la hotarele noastre parteneri previzibili, la care nu există trafic de droguri, trafic de arme, trafic de oameni, şi alte lucruri foarte urâte care s-au întâmplat. Asta ne-a spus Uniunea Europeană: să fiţi stabili şi să faceţi trei lucruri pe care trebuie să le faceţi. Şi toate aceste lucruri sunt stipulate în Acordul de Asociere: unu – trebuie să aveţi infrastructură, iar noi suntem ţară săracă şi UE ne-a ajutat mult cu dezvoltarea infrastructurii; doi – trebuie să aveţi climat de afaceri, iar în Acordul de Asociere 95% sunt probleme legate de economie şi comerţ; şi trei – trebuie să aveţi justiţie independentă”, a explicat expertul.

Potrivit lui, motivul pentru care în Moldova este totuşi promovată intens Uniunea Vamală ca alternativă la UE e specula electorală a unor partide. „În Republica Moldova există segmente electorale controlate de partide politice care speculează aceste probleme şi amprente istorice pe care le are poporul nostru. După alegeri să vedeţi că, din punctul meu de vedere, lucrurile vor reveni la normalitate”, a concluzionat Igor Boţan.

La dezbaterea din 16 octombrie au mai participat Pirkka Tapiola, şef al Delegaţiei UE în Republica Moldova, şi Anatol Ţăranu, director al Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”. Această dezbatere este a 34-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenţia IPN desfăşoară acest ciclu deja al treilea an cu susţinerea Fundaţiei Hanns Seidel şi în colaborare cu Radio Moldova.