Statutul de țară candidată la aderare va oferi Republicii Moldova oportunități enorme de finanțare a proiectelor de infrastructură și democratizare. O spune președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, potrivit căruia, o astfel de decizie a comunității europene ar însemna un credit enorm de încredere oferit Republicii Moldova, iar autoritățile trebuie să profite de expertiza și fondurile europene pentru a moderniza țara într-o perioadă record. De cealaltă parte, deputatul Partidului Șor, Marina Tauber, spune că, deocamdată, Republica Moldova este departe de principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene, notează IPN.
Reprezentanții opoziției parlamentare admit că, în condițiile crizei de securitate din regiune, Uniunea Europeană ne-ar putea oferi statutul de țară candidată la aderare. Totuși, acest lucru nu schimbă nivelul de viață al cetățenilor și nu transformă Republica Moldova într-un stat democratic, spun reprezentanții Partidului Șor.
„Uniunea Europeană face acum o excepție. Cu toții înțelegem că nu statutul european al țării face viața cetățenilor acestei țări cu adevărat europeană. Ci pensiile, salariile, nivelul calității vieții. Noi suntem atât de departe de democrație și libertatea de exprimare. Eu, în calitate de candidat care a obținut la alegeri 48% și căruia i-a fost anulat mandatul, pot spune cu certitudine că în Republica Moldova nu sunt respectate drepturile omului, nu avem transparență și democrație, principii de bază ale Uniunii Europene”, a spus Marina Tauber în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.
De cealaltă parte, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, spune că fereastra de oportunitate, creată de conjunctura regională complicată, trebuie valorificată la maximum. Ștefan Gligor spune că în 5-7 ani nivelul calității vieții din Republica Moldova ar putea fi similar celui din statele Uniunii Europene.
„Trebuie să le explicăm oamenilor că parcurgem o perioadă istorică, iar obținerea statutului de stat candidat la aderare presupune un alt nivel de finanțare a proiectelor de infrastructură și a proceselor de dezvoltare. Republica Moldova este o țară atât de mica, încât cu sprijinul și cu expertiza Uniunii Europene noi am putea reforma țara cu viteza luminii, într-o perioadă de 5-7 ani. Dacă ne vor oferi un credit atât de mare de încredere, grație prețului enorm pe care-l plătește acum Ucraina, pentru că ucrainenii mor acum pentru libertatea țării lor și pentru libertatea Republicii Moldova, atunci drept condiționalitate de bază va fi reforma justiției”, a spus Ștefan Gligor.
Ieri, Comisia Europeană a venit cu recomandarea ca Republica Moldova să primească statutul de țară candidată la aderare, cu condiția ca aceasta să realizeze „reforme importante”. Printre condiționalitățile impuse se regăsesc: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, sporirea implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor.