logo

Uniunea Europeană oferă numeroase beneficii, dar are și minusuri, opinie


https://www.ipn.md/ro/uniunea-europeana-ofera-numeroase-beneficii-dar-are-si-minusuri-7967_1085417.html

Uniunea Europeană oferă indiscutabil beneficii importante, dar are și minusuri deloc de neglijat. Acestea au fost punctate de profesorul universitar din România, Adrian Stroea, în comunicarea sa din perspectivă pragmatică, non-idilică, a ceea ce este Uniunea Europeană, la masa rotundă internațională cu genericul: „Diplomația UE în spațiul Parteneriatului Estic: realizări, dificultăți, probleme”. Evenimentul a fost organizat de Academia de Administrație Publică din Republica Moldova. Activitatea a fost consacrată problematicii Parteneriatului Estic, ca proiect de aderare la UE a statelor est-europene semnatare ale acestui parteneriat, respectiv, semnatare ale Acordurilor de Asociere cu UE.

Referindu-e la beneficiile oferite de UE, Adrian Stroea a punctat importanța acordării resurselor financiare europene, care pot fi accesate de statele membre și care contribuie indiscutabil la dezvoltarea infrastructurii, a sectorului agrar (prin subvenții), a proiectelor din domeniul cercetării și inovării etc. Au fost investiții în industria românească, care au reprezentat un succes, generând locuri noi de muncă și produse performante.

În același timp, profesorul Adrian Stroea a menționat că „Uniunea Europeană este nu numai o uniune politică și economică, ci și o uniune suprastatală, ce presupune un masiv transfer de suveranitate”, iar în multe state membre ale Uniunii există o reticență cu privire la subordonarea tot mai accentuată a suveranității naționale autorităților comunitare de la Bruxelles. „Aderarea la UE presupune integrarea într-o economie de piață concurențială dură, dominată de corporații”, a menționat Adrian Stroea. Iar aceasta duce adesea la falimentul agenților economici autohtoni, care pierd competiția cu corporațiile din Occident.

Referindu-se la situația din Republica Moldova, Adrian Stroea a menționat că „lipsa capitalului autohton solid în Republica Moldova este un handicap în dezvoltarea economico-socială, din perspectivă de membru al UE”. Pentru o integrare de succes în UE, Republica Moldova trebuie să fie pregătită inclusiv prin consolidarea agenților săi economici, care să poată concura cu corporațiile occidentale. Chiar dacă va adera la UE, populația Republicii Moldova nu va trăi mai bine din ziua următoare. „Aderarea la UE nu aduce automat și așteptata bunăstare, ca în Vest”, a menționat Adrian Stroea.

Profesorul universitar a mai arătat „Că nu puține din directivele UE exced convingerilor creștine şi morale consacrate, pe subiecte precum educația sexuală în școli, drepturile persoanelor LGBT...”, ceea ce vine în contradicție cu valorile societăților axate pe valori tradiționale ale unor state din UE, atât în state cu o majoritate a populației de confesiune catolică, cât și în state cu o majoritate creștin-ortodoxă.

În cadrul mesei rotunde internaționale cu genericul: ,,Diplomația UE în spațiul Parteneriatului Estic: realizări, dificultăți, probleme”, organizate de Academia de Administrație Publică din Republica Moldova, au participat reprezentanți ai mediului academic din Republica Moldova, România şi Ucraina.