logo

Uniunea Europeană oferă 140 mln euro pentru necesitățile imediate ale statelor PaE


https://www.ipn.md/ro/uniunea-europeana-ofera-140-mln-euro-pentru-necesitatile-imediate-7967_1072556.html

În condițiile pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană este alături de țările Parteneriatului Estic și reorientează 140 de milioane de euro pentru necesitățile imediate în Republica Moldova și celelalte țări ale grupului respectiv (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, și Ucraina). În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea unor instrumente deja existente în valoare de până la 700 de milioane de euro pentru a contribui la atenuarea impactului socio-economic generat de actuala criză, se spune într-un comunicat al Comisiei Europene, citat de IPN.

În conformitate cu solicitarea țărilor-partenere, Comisia va sprijini furnizarea de dispozitive medicale și echipamente personale, cum ar fi aparate de respirație asistată, truse de laborator, măști, ochelari de protecție, halate și costume de siguranță. Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alocă 30 de milioane de euro pentru a asigura în săptămânile următoare procurarea și distribuirea eficientă a bunurilor în sistemele de sănătate din cele șase țări. În plus, fondurile vor sprijini administrațiile naționale de sănătate pentru a instrui personalul medical și de laborator și pentru a lua măsuri de sensibilizare a populației.

Totodată, Comisia pune la dispoziția organizațiilor societății civile mai mult de 11,3 milioane de euro sub formă de granturi mici. Fondurile în cauză deja sunt accesate prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum și prin sprijinirea instruirii la distanță în școli. Până la vară, inclusiv ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al Parteneriatului Estic”, destinat celei mai afectate părți a populației prin sprijinirea societății civile și, în special, subvenționării celor mai mici organizații locale.

În afară de aceasta, Comisia lucrează în strânsă colaborare cu instituțiile financiare internaționale (IFI) și instituțiile de finanțare relevante din statele membre ale UE. Răspunsul european coordonat pentru economia reală, inclusiv IMM-urile, stabilește, în special, lansarea unui nou program de sprijin de 100 de milioane euro pentru acordarea unor credite de impulsionare a afacerilor după criză. Pe lângă aceasta, se prevede facilitarea, simplificarea, accelerarea și consolidarea liniilor de credit și a subvențiilor existente în valoare de 200 milioane EUR pentru IMM-uri în monedă locală, inclusiv prin inițiativa „EU4Business”.

În plus, UE și-a mobilizat în actuala criză principalul instrument de risc, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (EFSD), în valoare totală de 1,55 miliarde de euro, cu 500 de milioane de euro disponibile pentru țările din vecinătatea UE. Acest lucru va oferi rapid mijloace financiare în statele respective, inclusiv prin intermediul fondurilor rulante, al finanțelor comerciale sau al serviciilor de creanță. Acest sprijin vine suplimentar la asistență financiară macroeconomică a Georgiei Moldovei și Ucrainei.

De asemenea, Comisia este pregătită să ofere asistență prin TAIEX, instrumentul său „peer to peer”, apelând  la expertiza, experiența și exemple de bune practici din statele membre ale UE privind evaluarea schemei de reacție la urgențe și a sistemelor de sănătate.