logo

Uniunea Europeană este preocupată de integritatea teritorială a Moldovei, expert european


https://www.ipn.md/ro/uniunea-europeana-este-preocupata-de-integritatea-teritoriala-a-moldovei-expert--7978_1018129.html

Uniunea Europeană este preocupată de integritatea teritorială a Republicii Moldova şi constată cu regret că situaţia nu se îmbunătăţeşte, iar UTA Găgăuzia nu este tratată ca un partener în discuţiile cu Chişinăul, ci mai degrabă ca un raion ordinar, subordonat autorităţilor. O declaraţie în acest sens a fost făcută de expertul politic al Delegaţiei UE în Republica Moldova, Mindaugas Kacerauskis, la o masă rotundă organizată de IDIS „Viitorul”, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituţiei.

Expertul politic a recomandat şi reprezentanţilor Găgăuziei să renunţe la acţiunile de ideologizare şi să fie mai puţin înverşunaţi în raport cu partenerii lor de discuţii.

În opinia celor prezenţi la discuţii, în prezent nu există un dialog eficient şi un compromis care ar face funcţională colaborarea între acestea. Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, Corneliu Ciurea, autorităţile nu acordă atenţia necesară acestui subiect care devine o problemă prioritară în procesul de integrare europeană. „Dacă în Găgăuzia găsim parteneri de discuţii, la Chişinău acest aspect devine problematic. Sunt foarte puţini politicieni la Chişinău care se implică în astfel de discuţii. La fel, şi societatea civilă este pasivă în acest sens”, a spus Cornel Ciurea.

În acelaşi context, expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Berbeca, a spus că încrederea între cele două părţi lipseşte şi nu există un compromis care să facă funcţional parteneriatul dintre Chişinău şi Comrat. Grupul de lucru privind examinarea statutului unităţii teritoriale autonome găgăuze s-a confruntat cu mai multe probleme din cauza punctelor de vedere diferite ale Chişinăului şi Comratului.

Despre grupul de lucru, creat la 13 martie 2014, prin dispoziţia ex-preşedintelui legislativului, Igor Corman, pentru a examina problemele ce ţin de executarea prevederilor constituţionale referitoare la statutul unităţii teritoriale autonome găgăuze, reprezentanţii societăţii civile din UTA Găgăuzia au precizat că acesta nu-şi va realiza scopul propus, şi au sugerat autorităţilor de la Chişinău să-i îmbunătăţească statutul şi forma, incluzând aici şi membri ai Guvernului, nu doar ai Parlamentului.