logo

Uniunea Europeană a sprijinit construirea unui apeduct în raionul Ungheni


https://www.ipn.md/ro/uniunea-europeana-a-sprijinit-construirea-unui-apeduct-in-raionul-7967_1105138.html

Consumatori casnici și antreprenori din satul Buzduganii de Jos din comuna Valea Mare, raionul Ungheni, au acces la apă potabilă, apeductul fiind construit cu sprijinul Uniunii Europene, transmite IPN.

Lucrările de construcție, în valoare de peste 200 000 de euro, au fost efectuate cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de UE și implementat de PNUD și UNICEF, cu contribuția Primăriei comunei Valea Mare. A fost proiectată o sondă arteziană, care extrage apa din pânza freatică, un castel de apă, care asigură presiunea necesară în rețea, și a fost construită o rețea de apeduct cu o lungime de aproximativ opt kilometri.

Primarul comunei Valea Mare, Alexei Antoci, a menționat că lipsa unui sistem de apeduct centralizat în sat a reprezentat o problemă majoră pentru locuitori și pentru agenții economici. „Noua infrastructură va contribui la asigurarea condițiilor pentru un trai decent și la crearea de locuri de muncă în localitate și la creșterea veniturilor agenților economici, ceea ce va genera beneficii suplimentare pentru bugetul local”, a subliniat primarul.

Lucrările de la planificare și proiectare la execuție și testarea sistemului s-au desfășurat în perioada martie 2023-martie 2024.

Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie” susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții.