„Platforma Crimeea” este un succes și acesta trebuie consolidat prin extinderea formatului, relatează IPN cu referință la „canalul Youtube al jurnalistului ucrainean Andrei Nofenko. Pentru autor este evident că problemele teritoriale ale Ucrainei, Moldovei și Georgiei sunt generate de Federația Rusă și ar fi absolut firesc ca aceste țări să-și unească efortul pentru a promova politici coordonate în vederea redobândirii teritoriilor pierdute.
„Alianța dintre Ucraina, Moldova și Georgia în formatul „Trioului Asociat” deja e constituită, dar e încă prea fragedă. Varianta ideală ar fi încheierea unui acord trilateral interstatal, cuprinzând mai multe domenii și țintind înfruntarea pericolelor emanate de Rusia. Textul unui asemenea document ar putea conține, între altele, și o listă detaliată a acestor amenințări. Pe lângă cotropirea unei părți a teritoriului nostru (Ucraina – n.r.) și amenințarea permanentă de continuare a agresiunii, Rusia poartă necontenit un război economic împotriva țărilor noastre, le împânzește cu rețele de agenți, încearcă să inoculeze popoarelor noastre versiuni strâmbe și mincinoase privind istoria, care i-ar justifica agresivitatea și pretențiile de lider mesianist”, afirmă formatorul de opinie.
În aceeași ordine de idei, Andrei Nofenko invocă implicarea sistematică a Rusiei în alegerile care au loc în întregul spațiu postsovietic și poartă un război mediatic împotriva tuturor țărilor postsovitice. Doar întocmirea și publicarea unei liste (de amenințări) ar fi un pas înainte în calea edificării unei rezistențe comune, afirmă Andrei Nofenko, specificând că acordul ar putea fi deschis pentru aderare tuturor țărilor care ar avea motive să se considere sub amenințarea Moscovei.
Amintind că Maiei Sandu i-a revenit cea mai furibundă critică a propagandiștilor ruși în legătură cu summitul „Platformei Crimeea”, autorul observă că „dacă pe propagandiștii ruși îi apucă tremuriciul pe subiectul apropierii dintre Ucraina și Moldova, înseamnă că țările noastre sunt pe calea cea dreaptă”. Dar, principalul e că alinierea Moldovei și Ucrainei pe aceeași poziție comportă potențialul real de a pune punct conflictului transnistrean de și de a elimina prezența militară a Rusiei din regiune – elementul destabilizator de 30 de ani al Moldovei și, de la un timp, al Ucrainei .