logo

Unirea este singura soluție de a trăi într-un stat care apăra drepturile, declarație


https://www.ipn.md/ro/unirea-este-singura-solutie-de-a-trai-intr-un-stat-care-apara-drepturile-declara-7965_1040710.html

Unirea cu România este unica posibilitate ca locuitorii din partea stângă a Prutului să trăiască într-un stat care le-ar apăra drepturile. Declarația a fost făcută de reprezentantul asociației „Centenarul”, Ion Rață. Potrivit lui, chiar dacă independența teritoriului Republicii Moldova a fost recunoscută foarte repede de multe state, de la semnarea actului de independență și până în zilele noastre lucrurile s-au schimbat în detrimentul independenței acestuia.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Rață, a spus că un stat are un teritoriu bine determinat, ceea ce nu se poate spune și despre Republica Moldova care are dislocate pe teritoriul său trupele armate ale Federației Ruse. „Transnistria teoretic aparține Moldovei, iar de facto acest teritoriu nu este sub controlul statului”, conchide Ion Rață.

Ion Rață susține că limba vorbită este un alt criteriu care nu o caracterizează pe Republica Moldova drept stat. „În declarația de independență avem limba română, în Constituție a fost scrisă limba moldovenească. Acum nu putem spune clar că avem limba română sau moldovenească”, a adăugat Ion Rață.

El a mai afirmat că Moldova nu mai are nici spațiu aerian, care a fost dat în concesiune împreună cu Aeroportul Chișinău și nici spațiu ideologic, în contextul în care biserica rusă promovează o ideologie concretă pro-rusă, participând inclusiv în campaniile electorale.

„Unirea este unica ieșire, așa încât și locuitorii din partea stângă a Prutului să existe într-o țară cu o legislație concretă, prosperă. Noi avem nevoie de un stat care ar apăra drepturile noastre”, a conchis Ion Rață.

Veaceslav Verlan, ex-comandantul grupului cu destinație specială „Scorpionii”, care a luptat în războiul pentru integritatea Republicii Moldova, a spus că, actualmente, poporul are nevoie de unire și doar unind-se cu țara-mamă se vor simți cu adevărat oameni.

„Subiectul unirii a fost considerat întotdeauna un subiect greu, mulți spuneau că nu e momentul, dar anume noi trebuie să fim cei care pregătesc momentul. Asta ne este soarta, să fim uniți într-un cuget. Dacă nu vom conștientiza că prin reunirea celor două state românești vom fi mai puternici, riscăm să ajungem mult mai rău decât suntem astăzi.”, a spus Veaceslav Verlan.

Membrii celor două ONG-uri au reiterat apelul lor către oameni să vină pe 25 martie în Piața Marii Adunări Naționale, unde se va desfășura o acțiune amplă cu denumirea „Marea Adunare Centenară”.