logo

Unioniştii comemorează 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus


https://www.ipn.md/ro/unionistii-comemoreaza-203-ani-de-la-alipirea-basarabiei-la-imperiul-rus-7967_1020157.html

Membri şi susţinători ai mai multor organizaţii unioniste comemorează sâmbătă, 16 mai, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus şi cer unirea cu România ca soluţie la problemele sociale din Republica Moldova.

Claudia Ioviţă, membră a platformei „Acţiunea 2012”, a declarat pentru IPN că ceea ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei, de la anexarea Basarabiei şi până în prezent, a lucrat contra poporului de pe acest pământ. „Vrem să înlăturăm aceste nedreptăţi care au avut loc şi venim să cerem dreptate şi pentru societatea civilă, şi pentru toate nelegiuirile care au loc acum în Republica Moldova. Vrem să cerem o reunire care este absolut firească şi spre care aspirăm”, a spus Claudia Ioviţa.

Din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unioniştii vor mărşălui spre mai multe ambasade acreditate la Chişinău. „Este evident că vom trece pe la ambasada Federaţiei Ruse, pentru că ea este în prim plan autorul acestei anexări. Vrem să reamintim că acum 200 de ani nu avea dreptul legal să anexeze acest teritoriu, iar noi suferim în urma acestei anexări”, a declarat Claudia Ioviţă, precizând că vor trecere şi pe la sediile ambasadelor altor state, ca Germania şi SUA, pentru a le transmite un mesaj de solidarizare.

Anatol Ursu, membru al Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”, a declarat că „ziua de 16 mai este zi de doliu, când ne amintim cu durere despre anul 1812, de pacea ruso-turcă, în urma căreia Basarabia pentru prima dată a fost ruptă şi anexată la Imperiul Rus”. Tânărul a mai spus că marşul organizat are şi o conotaţie legată de expulzarea la 13 mai anul curent a cetăţeanului român George Simion, preşedinte al platformei „Acţiunea 2012”. Acesta a fost declarat persoană indezirabilă în Republica Moldova pentru o perioadă de 5 ani, decizie pe care membrii platformei „Acţiunea 2012” şi altor organizaţii unioniste o consideră ca fiind la comandă.

Manifestaţia în PMAN este anunţată pentru ora 14.00.

Pe 16 mai 1812, Imperiul Rus şi Imperiul Otoman au semnat, la Bucureşti, Tratatul de Pace, în urma căruia o parte din teritoriul Moldovei istorice, denumită ulterior Basarabia, a fost anexată la Imperiul Ţarist. În 1940, în urma Pactului Ribbentrop – Molotov şi teritoriul Basarabiei a fost fărâmiţat, fiind incorporat în cadrul diferitelor republici din componenţa fostei URSS.