Unica grădiniţă incluzivă din ţară este deschisă la Ungheni
https://www.ipn.md/ro/unica-gradinita-incluziva-din-tara-este-deschisa-la-ungheni-7967_1001219.html
La Ungheni este deschisă unica grădiniţă incluzivă din ţară. Instituţia este frecventată de 366 de copii, 42 dintre care sunt cu dizabilităţi, inclusiv cu retard mintal şi verbal în forme uşoare.
„În ţară mai sunt instituţii de învăţământ preşcolar unde sunt primiţi copii cu dizabilităţi, dar ele nu sunt incluzive, deoarece se fac grupe speciale pentru copiii cu dizabilităţi. Noi însă avem copii cu nevoi speciale în fiecare grupă”, a declarat pentru Info-Prim Neo Emilia Cucuruzac, directoarea Grădiniţei „Guguţă”, una din cele 6 grădiniţe din oraşul Ungheni.
La Grădiniţa „Guguţă” vin copii cu viciu cardiac congenital, distrofie musculară, bronşite atipice şi anemii. „Avem un copilaş cu sindromul Down şi altul cu malformaţie a braţului. La început era problematic, nu era acceptat de ceilalţi copii, dar acum este chiar ajutat de colegi, am observat progrese mari”, a spus directoarea instituţiei.
Grădiniţa „Guguţă” a fost redeschisă la 24 decembrie anul trecut, după ce a fost renovată cu investiţii europene. De atunci a devenit incluzivă. Emilia Cucuruzac spune că a observat schimbări spre bine în comportamentul copiilor, şi părinţii recunosc acest lucru. „Mulţi spun că un copil cu dizabilităţi trebuie dus la centrul de zi din localitate, unde toţi beneficiarii sunt la fel, dar eu consider că astfel copilul nu învaţă ceva nou de la cei care pot mai multe şi se limitează doar la ceea ce fac cei din jurul său”, a spus Emilia Cucuruzac.
Instituţia a câştigat un proiect şi timp de 2 ani va beneficia de serviciile unui kinetoterapeut. De asemenea, va putea procura utilaj necesar pentru copiii cu deficienţe locomotorii. „Mai avem mult de lucru în ceea ce priveşte formarea cadrelor didactice din învăţământul preşcolar, dar şi în ceea ce priveşte crearea unei atitudini pro-educaţie incluzivă la nivelul comunităţii. Trebuie să începem prin a ne schimba mentalitatea în raport cu aceşti copii, să ne învăţăm să-i apreciem, fără a-i privi doar prin prisma nevoilor lor speciale”, a mai spus directoarea.
Grădiniţa „Guguţă” a beneficiat de granturi europene pentru a fi renovată complet. Alte 3 grădiniţe din cele 6 ale oraşului Ungheni la fel, datorită ajutorului financiar al UE, au implementat mai multe proiecte. Unul dintre ele este instalarea panourilor solare pentru asigurarea instituţiilor cu apă caldă.