logo

Unele examenele de la BAC ar putea fi orale


https://www.ipn.md/ro/unele-examenele-de-la-bac-ar-putea-fi-orale-7967_1014390.html

Agenţia de Asigurare a Calităţii intenţionează să introducă şi examene orale la bacalaureat, dar nu în următorii doi ani, susţine directorul agenţiei, Anatol Topală, într-un interviu pentru revista on-line a Guvernului. Potrivit lui, acest lucru implică mai multă pregătire, spre exemplu, la limba străină trebuie formaţi profesori, pregătit conceptul de evaluare, transmite IPN.

Anatol Topală a menţionat că bacalaureatul din anii 2013 şi 2014 s-a desfăşurat în alte condiţii decât sesiunile precedente. Au fost instalate camere de monitorizare video şi s-a diminuat numărul centrelor de BAC, ceea ce a influenţat în mod direct asupra ratei de promovare. Totodată, în anul curent, rata de promovare a scăzut ca urmare a faptului că 22% dintre candidaţi au fost restanţieri. De asemenea, au fost introduse prevederi noi şi în metodologia sesiunii de bacalaureat, astfel încât elevului care fraudează examenul i se anulează toate probele şi el le poate susţine din nou doar peste un an. „Aceste două măsuri i-au demotivat pe elevi să trişeze şi au făcut ca notele să fie mai obiective”, a explicat directorul agenţiei.

Funcţionarul a spus că elevii s-au pus cu burta pe carte, deoarece detectoarele de metale şi camerele video i-au descurajat să mai copieze la examene, absolvenţii au înţeles că singura lor şansă de a susţine bacalaureatul sunt cunoştinţele. Directorul agenţiei a menţionat că pe viitor nu vor mai fi introduse elemente anti-copiat, în schimb se va atrage mai multă atenţie la selectarea evaluatorilor şi la conţinutul testelor.

Anatol Topală a mai spus că pentru viitor este important să fie eliminate la maximum fraudele, iar notele să fie cât mai obiective. „Până la urmă, BAC-ul este o selecţie pe care însă nu toţi sunt obligaţi să o treacă. Experienţa altor ţări arată că rata de promovare e diferită în diferiţi ani şi că doar 60 la sută dintre elevii din treapta liceală se înscriu la sesiunea de bacalaureat. Iar din aceştia, doar jumătate îl susţin. E important ca elevii să înţeleagă că liceul reprezintă o treaptă care îi îndrumează spre o carieră academică, dar că există şi alte profesii în care se pot manifesta”, a spus directorul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, după sesiunea suplimentară de bacalaureat numărul candidaţilor care au susţinut examenul a crescut cu 2988, ajungând la 15478 sau circa 56 la sută din numărul candidaţilor admişi la examen. În total, la examenul de bacalaureat 2014 au fost admişi 27604 de candidaţi. Potrivit datelor Agenţiei de Asigurare a Calităţii, cele mai bune rezultate au demonstrat absolvenţii liceelor teoretice (în rândul acestora rata de promovare a constituit 64,12%), aceştia fiind urmaţi de candidaţii din colegii (33,27%) şi universităţi (30,60%).