Administratorul unei companii vinicole din orașul Bucovăț, raionul Strășeni, Eugen Bogatîi, susține că, deja de mai bine de doi ani, nu poate obține o datorie de patru milioane de lei la un agent economic din sudul țării, căruia i-a vândut produsul său. Aceasta în condițiile în care a obținut câștig de cauză în instanțele de judecată de toate nivelurile, existând o hotărâre irevocabilă în acest sens. Potrivit lui, lucrurile se complică pentru că nu poate activa, dar nici nu poate să se răsplătească cu gospodăriile țărănești, de la care procură strugurii.
Într-o conferință de presă la IPN, Eugen Bogatîi a declarat că SRL „Vintage Avenue” a fost înregistrată în anul 1999, iar din 2005 activează în domeniul procesării strugurilor și fabricarea vinurilor în vrac. Pentru că nu au propriile vii, procură strugurii de la țăranii din satele din preajmă, fiind vorba de circa 400 de gospodării. Anual, compania procură până la două mii de tone de struguri, le procesează, face vinuri și le vânde, aceasta fiind afacerea de bază. Potrivit lui, din 2005 și până în anul 2018, compania nu a avut niciodată datorii față de țăranii de la care cumpără strugurii.
Administratorul susține că, în iarna anului 2017, a încheiat un contract de vânzare a vinului cu o companie din sudul Moldovei, iar până în februarie 2018 i-a livrat cantitatea contractată. Compania urma să efectueze plata către vinificator până în luna mai, lucru care nu s-a întâmplat. După discuțiii cu conducerea acelei companii, a înțeles că nu va obține banii decât prin instanța de judecată. În luna iunie 2018, s-a adresat în instanță pentru a recupera datoria de circa șase milioane de lei. Vinificatorul a obținut câștig de cauză în prima instanță, iar celălalt agent economic a contestat în instanța de apel, iar ulterior la Curtea Supremă de Justiție, iar toate deciziile au fost în favoarea vinificatorului de la Bucovăț.
Ulterior, părțile au semnat un proces verbal în prezența executorului judecătoresc, prin care a fost întocmit un grafic de rambursare. Conform acestuia, din noiembrie 2019 și până în aprilie 2020, datoria urma să fie stinsă. Însă, au fost achitate doar primele două rate, rămânând și în prezent o datorie de patru milioane de lei.
Eugen Bogatîi afirmă că, din cauza acestor datorii, compania nu a avut producere un an de zile, dar și nu s-a putut răsplăti cu cele circa 400 de gospodării cu care lucrează mai bine de 15 ani și pentru care viile sunt o sursă esențială de existență. Potrivit lui, acțiunile companiei datornice, care face parte dintr-un grup de companii, pot fi catalogate drept escrocherie, în condițiile în care există o hotărâre de judecată irevocabilă. Mai mult, spune vinificatorul, factorii de decizie ai companiei micșorează și transferă activele altor companii afiliate. Or, la 1 ianuarie activele companiei erau de peste 120 de milioane de lei. Cât au mers judecățile, aceste active s-au micșorat de două ori.
Administratorul SRL „Vintage Avenue”, alături de reprezentanții țăranilor din trei localități, a făcut apel către conducerea țării și către organele de drept să intervină în acest caz pentru a-i ajuta să-și facă dreptate. Vinificatorul a declarat că va depune petiții și tot setul de acte la toate ramurile puterii de stat, inclusiv la Procuratura Generală.