Un studiul al relaţiilor moldo-cehe oferă şase propuneri pentru proiecte investiţionale în RM
https://www.ipn.md/ro/un-studiul-al-relatiilor-moldo-cehe-ofera-sase-propuneri-pentru-7966_965230.html
În R. Moldova oamenii cred că forţa de muncă ieftină este baza dezvoltării economice, ceea ce nu este adevărat. În special în municipiul Chişinău salariile sunt de 300-350 USD, ceea ce nu este puţin, a declarat luni, ambasadorul Cehiei în R.Moldova, Petr Kypr, în cadrul prezentării studiului „Analiza relaţiilor moldo-cehe: obstacole şi oportunităţi pentru îmbunătăţirea comerţului bilateral şi majorarea investiţiilor”.
Potrivit lui, în ultima perioadă a „în R. Moldova a crescut considerabil capacitatea de cumpărare de case, automobile. Este bine pentru Cehia, deoarece noi exportăm în R. Moldova automobile Skoda, dar această clasă trebuie consolidată. Este necesar de educat oamenii, ca să ştie ce să facă cu banii şi cum să-i investească corect. Cred că acest studiu va fi un punct de reper pentru antreprenorii din Moldova”.
Directorul executiv al Centrului Analitic „Expert-Grup”, Valeriu Prohniţchi, a spus că scopul acestui studiu este intensificarea relaţiilor moldo-cehe, în special în domeniul dezvoltării economice în contextul aspiraţiilor de integrare europeană.
Potrivit lui, iniţiativa de realizare a acestui studiu a pornit de la faptul că exporturile moldoveneşti în Cehia sunt relativ mici, iar importurile în R. Moldova din Cehia nu sunt la nivelul posibilităţilor. Prohniţchi afirmă că moldovenii au ce învăţa de la cehi, în special privind stimularea micului business precum şi infrastructura de export. Deosebit de important este că în 2009 Cehia va prelua preşedenţia UE.
La rândul său, expertul din cadrul Institutului de Studii Economice Universitatea „Carol” din Cehia, Michal Mejstrk, a subliniat că acest studiu elaborat pentru R. Moldova are scopul de a descoperi noi oportunităţi. „Este un pas înainte şi credem că există potenţial în această ţară. Sperăm că acest studiu va deschide ochii multor întreprinzători din R. Moldova”, a spus el.
Studiul urmăreşte evoluţiile în perioada de tranziţie până în prezent. La fel, experţii au analizat problemele privitor la exporturile în R. Cehă, obstacolele de care se ciocnesc companiile moldoveneşti, precum şi atuurile în colaborarea dintre cele două ţări. Totodată, studiul oferă şase propuneri pentru atragerea proiectelor investiţionale în R. Moldova.
Studiul „Analiza relaţiilor moldo-cehe: obstacole şi oportunităţi pentru îmbunătăţirea comerţului bilateral şi majorarea investiţiilor” a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea politicilor de dezvoltare economică prin constituirea parteneriatului moldo-ceh”. Proiectul a fost implementat în colaborare de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” şi compania de consultanţă EEIP din Cehia. Proiectul a fost sponsorizat de Fundaţia Soros - Moldova şi Fundaţia Open Society – Praga, în cadrul programului East-East.