Un studiu constată că în regiunea transnistreană nu sunt respectate drepturile şi libertăţile omului
https://www.ipn.md/ro/un-studiu-constata-ca-in-regiunea-transnistreana-nu-sunt-respectate-drepturile-s-7967_968825.html
În regiunea transnistreană nu sunt respectate drepturile şi libertăţile persoanelor care locuiesc sau tranzitează zona, concluzionează autorii studiului „Drepturile omului în regiunea transnistreană a Moldovei”, lansat de Asociaţia „Promo-Lex”.
În cadrul unei conferinţe de presă ţinută joi, 13 martie, la Agenţia „Info-Prim Neo, preşedintele „Promo-Lex”, Ion Manole, unul dintre autorii studiului, a declarat că toate evenimentele care s-au derulat după semnarea Acordului moldo-rus din 1992 au condus la o situaţie gravă în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului. Regiunea continuă să fie administrată de către acelaşi grup de persoane care au preluat controlul prin aplicarea forţei militare.
Administrarea regiunii se bazează pe un sistem piramidal în frunte cu Igor Smirnov şi se datorează propagandei. Aceasta este îndreptată spre crearea unei imagini de agresor a R. Moldova şi a unor imagini pozitive a liderului de la Tiraspol şi a Federaţiei Ruse, ca stat garant tutore, a menţionat juristul asociaţiei, Pavel Postica.
Autorii studiului constată că în regiune activează o serie de organe menite să apere drepturile omului, care, însă, îndeplinesc mai degrabă funcţiile unor organe represive subordonate lui Igor Smirnov. În regiune funcţionează o pleiadă de structuri militare plătite pentru a îngrădi accesul populaţiei la valorile democratice şi a menţine starea de frică în rândul populaţiei civile.
Pavel Postica spune că locuitorii regiunii sunt nevoiţi să trăiască după normele legislaţiei locale, care au rămas în mare parte de tip sovietic şi nu sunt în conforme cu standardele internaţionale. Sovietele deputaţilor poporului, create în fiecare localitate, au un rol formal, exemplifică juristul. În conformitate cu legislaţia locală, deciziile acestor soviete pot fi implementate doar de administraţia raională, care este numită de Smirnov.
Potrivit Asociaţiei „Promo-Lex”, încălcări grave ale drepturilor omului se constată în activitatea organelor de drept. Reprezentanţii Procuraturii au dreptul să participe la orice şedinţă a administraţiei centrale sau locale, fără a specifica scopul. Organele de miliţie au dreptul să supravegheze persoanele eliberate din detenţie. În regiune mai este funcţional sistemul bazat pe viza de reşedinţă. Persoanele care locuiesc în altă parte decât acolo unde au viza de reşedinţă, pot fi atraşi la răspundere, fapt care reprezintă o încălcare a dreptului la libera circulaţie.
De asemenea, autorii studiului constată încălcarea drepturile politice, economice, sociale, culturale. Cei circa 400 mii cetăţeni ai R. Moldova din regiune sunt privaţi de dreptul să participe la alegerile anunţate de către autorităţile constituţionale ale R. Moldova, în acelaşi timp, în regiune sunt deschise secţii de votare pentru cetăţenii Federaţiei Ruse. Populaţia este înconjurată de vămi, posturi stabile şi mobile. Pensionarii, invalizii şi şomerii din regiune nu beneficiază de drepturile prevăzute de legislaţia R. Moldova. În librării lipsesc cu desăvârşire cărţi în grafia latină. Societatea civilă activează sub presiunea regimului şi este supusă aproape în totalitate controlului regimului.
În timp ce locuitorii de pe malul drept al Nistrului beneficiază de diverse programe de dezvoltare şi modernizare, populaţia regiunii transnistrene este privată de accesul la informaţii referitoare la drepturile omului, participarea civică etc. Autorităţile constituţionale şi organismele internaţionale se limitează la constatarea faptelor şi nu încearcă să elaboreze un mecanism de apărare a drepturilor cetăţenilor, acuză autorii studiului.
Alexei Mocreac, locuitor al raionului Grigoriopol, a povestit că timp de 17 ani locuitorii regiunii trăiesc în condiţii de teroare - au fost distruse toate întreprinderile din regiune, instituţiile, legăturile dintre maluri. Alexei Mocreac este convins că Igor Smirnov şi-a propus să distrugă personalitatea oamenilor. În acest scop, tinerii erau chemaţi în armata lui Smirnov. Cei care refuzau erau persecutaţi la locurile de muncă. Pe parcursul a mai mulţi ani, fiind remuneraţi cu un salariu lunar de 3 dolari, salariaţii din fabrici erau puşi în situaţia să fure, asigurându-şi astfel un loc în izolatorul de detenţie preventivă. Erau închişi într-o cameră până la 30 persoane, pentru o perioadă de cel puţin 30 zile. După detenţie, erau obligaţi să plătească o sumă echivalentă cu 100 de dolari. Ca rezultat, cei mai mulţi tineri din regiune, lipsiţi de locuri de muncă şi condiţii de trai au fost nevoiţi să plece la munci peste hotare, a comunicat locuitorul raionului Grigoriopol.
Studiul „Drepturile omului în regiunea transnistreană a Moldovei”a fost realizat de către o echipă de experţi independenţi. Raportul a fost elaborat şi publicat cu suportul Ambasadei Regale a Olandei prin intermediul Programului Matra Kap.