logo

Un stat cu o politică transparentă este un stat protejat de propagandă, ambasador lituanian


https://www.ipn.md/ro/un-stat-cu-o-politica-transparenta-este-un-stat-protejat-de-propaganda-ambasador-7967_1038997.html

Un stat care promovează o politică transparentă este un stat protejat de manipulare și de propagandă. În cazul propagandei rusești, aceasta își face loc în statele în care există puncte vulnerabile. Federația Rusă face uz de prezența corupției, influențând de exemplu anumiți politicieni, face uz de societatea divizată pe diferite criterii, folosește rețelele sociale sau susține separatismul etc. Astfel, se creează războaiele hibride. Declarația aparține ambasadorului lituanian pentru misiuni speciale Eitvydas Bajarūnas, expert în războaie hibride, transmite IPN.

În cadrul unei discuții la Vilnius cu un grup de jurnaliști de la Chișinău, expertul a dat exemplul Ucrainei, menționând că, dacă în acest stat era promovată o politică transparentă, influența Federației Ruse nu ar fi avut efect. Potrivit lui, războaiele hibride au legătură directă cu fenomenul corupției, întrucât acolo unde poți mitui un politician, îți poți promova interesele și politicile.

Eitvydas Bajarūnas a menționat că elementul geopolitic persistă, iar influența Federației Ruse este vizibilă în Ucraina și este resimțită și în Republica Moldova, și în Lituania. Interesele statelor europene, inclusiv ale Lituaniei, nu presupun o politică anti-rusească, ci constau în promovarea intereselor statelor Parteneriatului Estic, a intereselor Moldovei, dar și a statelor UE. Stoparea propagandei într-un stat ca Ucraina sau Republica Moldova reprezintă o posibilitate de a ține influența Federației Ruse departe de hotarele Uniunii Europene.

Expertul susține că nici cele mai dezvoltate state nu au soluționat toate problemele existente, însă există elemente-cheie pe care trebuie de pus accentul. Și printre acestea se numără eradicarea corupției. De asemenea, este extrem de important ca într-un stat să existe o rezistență socială la fenomenele precum contrabanda, manipularea etc. De exemplu, prin propaganda rusească sunt promovate anumite laitmotive, chiar și prin intermediul desenelor animate sau prin organizarea concertelor cu participarea interpreților ruși în timpul sărbătorilor naționale. Și în acest sens, contează ca populația să fie instruită și să poată desluși mesajele manipulatorii.

Ambasadorul pentru misiuni speciale a declarat că Federația Rusă are interes să mențină un spirit de instabilitate în statele europene, inclusiv în Lituania, dar o societate bine informată poate genera acea rezistență socială. În opinia sa, e nevoie ca experții să discute în public aceste subiecte, inclusiv despre pericolele contrabandei. E nevoie ca și generațiile tinere să fie informate, chiar din școală, despre acest fenomen. Un rol important îl au și internauții, care în anumite cazuri se mobilează pentru a identifica pe rețelele sociale așa-zișii troli care manipulează online.

Referindu-se, în altă ordine de idei, la relațiile Lituaniei cu Republica Moldova, Eitvydas Bajarūnas a menționat că acestea au fost dintotdeauna prietenoase și statul lituanian a oferit constant consultanță și sprijin. Potrivit lui, Lituania este interesată ca Republica Moldova să se apropie mai mult de spațiul european și de valorile europene, însă foarte mult contează să fie vizibilă din partea ei o dorință asiduă și un efort. Și chiar dacă statul care urmărește integrarea comite admite unele greșeli, contează aspirațiile și efortul în a implementa reforme, chiar dacă acestea sunt complicate și, pe alocuri, dureroase.

În opinia sa, Republica Moldova trebuie să lupte împotriva corupției, care pare o problemă moștenită și care deja e înrădăcinată. Nu este însă suficient să existe legi sau să vină experți străini, ci este nevoie să existe voință și acțiuni concrete. Ambasadorul consideră că deocamdată cea mai importantă problemă e lipsa unei dorințe asidue. Potrivit lui, și furtul miliardului din sistemul financiar-bancar moldovenesc a cam pus în gardă partenerii europeni și acest fapt a coborât Republica Moldova cu mai multe poziții în topul priorităților. Cel mai probabil, după cum a menționat diplomatul lituanian, acestea sunt procese pe termen lung, și este vorba despre prioritățile țărilor noastre pe termen lung cu scopul final de a obține stabilitate în societățile, în statele și în regiunile noastre.