logo

Un sistem informatic la BNM va monitoriza riscurile de spălare a banilor


https://www.ipn.md/ro/un-sistem-informatic-la-bnm-va-monitoriza-riscurile-de-7966_1099903.html

Un sistem informatic instalat la Banca Națională a Moldovei va monitoriza toate tranzacțiile în sectorul bancar cu scopul de a identifica tranzacțiile care trezesc suspiciuni de spălare a banilor. Cu ajutorul acestui sistem, fenomenele negative vor fi detectate la etapa incipientă, iar Banca Națională va sesiza instituțiile ale statului conform competențelor de intervenție, transmite IPN.

La evenimentul de prezentare a sistemului, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a menționat că implementarea de noi soluții informatice vine în contextul reformelor realizate în ultimii ani în sectorul bancar din Republica Moldova pentru a susține dezvoltarea economică a țării. Implementare a noi soluții va ajuta Banca Națională să facă fața numeroaselor provocări, precum numărul mare de tranzacții, volumul enorm de date, tipologiile tot mai complicate ale tranzacțiilor și ale instrumentelor utilizate, complexitatea informațiilor și multitudinea schimbărilor efectuate în permanență în structura băncilor.

„Prin supraveghere și măsurile de prevenire și monitorizare a riscurilor de spălare a banilor, vrem să protejăm sistemul financiar de fluxurile ilicite de bani. În același timp, vrem să îmbunătățim experiența clienților, inclusiv cu ajutorul tehnologiilor. Sistemul financiar devine din ce în ce mai eficient datorită tehnologiilor, iar eficiența aduce clienților servicii îmbunătățite”, a spus Octavian Armașu.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, prezent la eveniment, a salutat angajamentul Republicii Moldova de a asigura cele mai bune oportunități de creștere economică pentru cetățeni. Statele Unite, prin USAID, au finanțat soluția IT pentru prevenirea riscurilor de spălare a banilor pentru a contribui la atingerea acestui obiectiv prin prevenirea fraudelor, promovarea transparenței și a unui sector financiar mai stabil și mai accesibil. Statele Unite au oferit inclusiv asistență tehnică pentru a ajuta Guvernul să elaboreze modificarea legislativă care va permite identificarea la distanță a clienților. Datorită acestor amendamente, clienții nu vor mai trebuie să aștepte pentru a deschide un cont sau a efectua o tranzacție financiară, aceste operațiuni pot fi acum efectuate online, economisind timp și resurse. 

Noul sistem informatic, care reprezintă o premieră nu doar pentru regiune, ci și pentru o bancă centrală, va fi deținut și gestionat de către Banca Națională a Moldovei, fiind implementat cu suportul Proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).