Un şir de instituţii stabilesc în mod independent cotele de finanţare din buget
https://www.ipn.md/ro/un-sir-de-institutii-stabilesc-in-mod-independent-cotele-de-7966_979602.html
La etapa adoptării Bugetului pentru anul 2010 în prima şi a doua lectură, pentru prima dată în istorie, s-a decis modificarea procedurii de adoptare a bugetelor pentru o categorie de organizaţii a căror activitatea are un caracter specific, transmite Info-Prim Neo.
Viaceslav Ioniţă, deputat PLDM, preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, a declarat în cadrul şedinţei Clubului de presă că deputaţii din cadrul comisiei pe care o reprezintă au apreciat ca incorectă adoptarea de către guvern, bunăoară, a bugetului Curţii Constituţionale (CC) sau cel al Consliliului Coordonator al Audiovizualului.
„Acestea şi ale instituţii, a declarat Ioniţă, nu se subordonează Guvenului sau Parlamentului, dar anume Guvernul şi Parlamentul decid asupra condiţiei lor financiare. Cred că în felul acesta ele devin, totuşi, dependente de instituţiile statului, ceea afectează imparţialitatea şi liberatatea lor.”
Conform noilor proceduri, Curtea Constituţională propune Comisiei parlamentare un buget pe care îl calculează în funcţie de necesităţile sale reale. Membrii comisiei pot solicita opinia ministerului finanţelor sau a altor instituţii, fără a avea obligaţiunea să o respecte. Dacă CC insistă asupra variantei de buget prezentată iniţial, comisia parlamentară o acceptă.
Veaceslav Ioniţă consideră că instrument de control, dar şi ochiul de veghe îndreptat asupra acestor instituţii este nu altcineva decât presa. „Presa informează despre corectitudinea sau abuzurile pe care le comit instituţiile respective în gestionarea mijloacelor, iar funcţionarii vizaţi nu au decât să răspundă în faţa societăţii”, a declarat Ioniţă citat de Info-Prim Neo.
Într-un proiect de buget prezentat Comisiei pentru buget şi finanţe, CC a solicitat 6,5 milioane de lei. După mai multe discuţii şi analize, acesta a fost redus cu circa 400 mii lei.