logo

Un șir de instituții de menire socială, beneficiare ale proiectelor de eficiență energetică


https://www.ipn.md/ro/un-sir-de-institutii-de-menire-sociala-beneficiare-ale-7967_1102558.html

Trei spitale, cinci grădinițe și 14 licee din Chișinău au beneficiat de proiecte de eficiență energetică și reabilitare termică, în valoare de 25 de milioane de euro acordați de BERD și BEI. Alte 27 de instituții educaționale au fost reabilitate termic din bugetul municipal, iar la zeci de blocuri de locuit au fost efectuate lucrări de izolare termică, transmite IPN.

„Criteriile de bază care au stat la selectarea acestor clădiri a fost, în primul rând, consumul de energie per m2. Noi vorbim despre niște clădiri (școli, grădinițe, spitale) care în anul 2018 aveau un consum foarte ridicat, chiar dacă temperatura maximă nu depășea +14/+16 grade în încăperi”, a declarat Natalia Chelaru, manager de proiect pentru eficiență energetică, în cadrul podcastului „Chișinău LIVE”.

Au fost efectuate lucrări de termoizolare a pereților, acoperișului, subsolului, instalarea de puncte termice, modernizarea punctele de distribuție, schimbarea termopanelor, instalarea panourilor foto-voltaice sau includerea recuperatoarelor. „Obiectivele erau foarte ambițioase. Au fost stabiliți niște indicatori de performanță de reducere a consumului de 25%, cifră care a fost atinsă și chiar depășită”, a mai adăugat Natalia Chelari.

Proiectul „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”, lansat în anul 2021, se află la etapa finală de implementare.