Organizarea unui referendum consultativ odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, nu este posibilă. Inițiativa Partidului Democrat este una manipulatorie și nu va avea efectele schimbării de facto a componenței Parlamentului. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.
Expertul în politici publice Ștefan Gligor este de părere că ceea ce încearcă în prezent să facă Partidul Democrat se numește strategia de suprapunere a unei strategii privite bine de electorat peste un exercițiu electoral. „Făcând această suprapunere, PDM își adaugă valoare într-un exercițiu electoral, vine cu un context pozitiv și când oamenii votează pentru acea inițiativă, la capitolul întrebare formulată pentru referendum, automat oamenii vor avea, din punct de vedere psihologic, tendința de a vota inclusiv PDM-ul care este autorul acestei inițiative”, spune Ștefan Gligor.
Expertul comunității WatchDog Valeriu Pașa susține că anunțarea unui referendum privind modificarea componenței Parlamentare este un truc preelectoral menit să manipuleze conținutul campaniei electorale pentru că în loc să se discute lucruri serioase, cetățenii sunt impuși să discute o agendă falsă. „Acesta nu este un referendum decizional care ar presupune modificarea Constituției. Pentru modificarea Constituției este nevoie de avizul Curții Constituționale și o perioadă de șase luni din momentul avizului până la modificare”, spune Valeriu Pașa. Potrivit lui, această acțiune a guvernării este o manipulare.
Deputatul socialist Grigore Novac afirmă că la etapa actuală nu poate fi organizat un referendum constituțional pentru că au rămas doar două săptămâni și Parlamentul își încheie mandatul. Potrivit lui, avizul care a fost emis de Curtea Constituțională în 2015 privind organizarea unui asemenea referendum nu mai poate fi luat în calcul pentru că termenul lui este de un an. „Referendum constituțional nu-i posibil, pentru că în timp nu reușim, iar cel consultativ nu are efecte. Iar dacă, teoretic, am admite că la ziua de azi ar fi existat un proiect de lege cu respectarea perioadei de șase luni, proiectele de lege nu se transferă de la o legislatură la alta, ele oricum trebuie reînregistrate”, spune parlamentarul.
Analistul politic Corneliu Ciurea consideră că inițiativa PDM trebuie privită într-un context electoral și urmărește crearea unui climat favorabil pentru PDM. „Este o strategie electorală absolut firească să promoveze niște idei, inițiative care plac populației, să genereze o discuție pe aceste teme care nu vor putea fi evitate de mulți actori politici. Pentru că, de exemplu, socialiștii au susținut această idee anterior și va fi anormal acum să respingă această inițiativă”, este de părere Corneliu Ciurea.
Marți, 13 noiembrie, Partidul Democrat a propus organizarea unui referendum concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. În cadrul acestuia, cetățenii urmează să se expună cu privire la propunerea de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la posibilitatea de a retrage mandatul de deputat de către alegători, atunci când sunt dezamăgiți de activitatea parlamentarilor.