logo

Un raportor al UE va evalua pregătirile Moldovei pentru abolirea regimului de vize


https://www.ipn.md/ro/un-raportor-al-ue-va-evalua-pregatirile-moldovei-pentru-abolirea-7965_1009511.html

Parlamentul European va desemna în cel mai apropiat viitor un raportor care va evalua cât de pregătită este Moldova pentru abolirea regimului de vize cu UE.  Despre aceasta a comunicat preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, în cadrul dezbaterii publice „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Politicianul a spus că după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova a parafat Acordul de Asociere cu UE, urmează să se vorbească de un termen mai concret vizavi de abolirea regimului de vize. „Referitor la liberalizarea regimului, Republica Moldova a îndeplinit toate condiţionalităţile, planul de acţiuni a fost implementat în totalitate. Comisia Europeană a avut mai multe evaluări, a făcut recomandarea către Consiliul European, care, la rândul său, urmează să se pronunţe, de asemenea, şi Parlamentul European urmează să ia decizia”, a comunicat Vlad Filat.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a pronunţat pozitiv vizavi de liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni şi a spus că în curând Consiliul va da o apreciere, urmează să vină un raportor în Moldova, a spus Vlad Filat. „Va trebui să muncim şi mai responsabil, să fim şi mai hotărâţi în anumite acţiuni. Termenul meu pentru abolirea regimului de vize este până la sfârşitul lunii mai a anului viitor. În caz contrar urmează să intrăm în alt mandat al Parlamentului European şi deja poate fi vorba despre a doua jumătate a anului viitor”, a adăugat liderul liberal-democraţilor.

Vlad Filat a fost întrebat de jurnalişti dacă după ce Moldova obţine regim liberalizat de vize cu UE nu va apărea riscul să se majoreze cazurile de corupţie la organele care acordă acte moldoveneşti, iar persoanele străine să primească cetăţenia ilegal. „Legea prevede în ce condiţii poţi să devii cetăţean al Moldovei. Acestea nu sunt chiar atât de simple, iar cetăţenia se oferă prin decret prezidenţial, şi vă rog să mă credeţi că nu este uşor, practic, este imposibil să oferi cetăţenie unui număr mare de oameni”, a comentat politicianul.

Preşedintele PLDM a comunicat că în relaţiile sale cu UE, Moldova şi-a asumat şi obligaţia de securizare a frontierei, aceasta fiind una esenţială. Republica Moldova deja face parte din sistemul ce ţine de securitate a frontierelor cu UE. „Este important ca cetăţenii Moldovei să nu mai stea în rând pentru viză sau să obţină alte cetăţenii, dar să călătorească liber în UE”, a menţionat politicianul.

Dezbaterea publică cu tema: „Societatea moldovenească şi clasa politică după Vilnius: între conlucrare şi confruntare”, este ediţia XXIV din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul IPN este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.