logo

Un program pentru securitatea cibernetică este supus dezbaterilor publice


https://www.ipn.md/ro/un-program-pentru-securitatea-cibernetica-este-supus-dezbaterilor-publice-7966_1019825.html

Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a lansat pentru discuţii publice Programul pentru securitatea cibernetică a Republica Moldova. Documentul prevede un complex de acţiuni pentru siguranţa procesării, circulaţiei, stocării şi păstrării datelor în spaţiul digital. În urma discuţiilor, programul urmează a fi definitivat şi propus spre aprobare Guvernului. Anunţul a fost făcut de ministrul Pavel Filip într-o conferinţă de presă organizată în cadrul Moldova ICT Summit 2015, transmite IPN.

Pavel Filip a menţionat că securitatea cibernetică a unui stat poate fi eficientă doar când eforturile sunt conjugate şi este un element foarte important pentru că deja sunt şterse graniţele între viaţa obişnuită şi cea virtuală.

Prezent la deschiderea evenimentului, prim-ministrul Chiril Gaburici a spus că în Republica Moldova sectorul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor (TIC) este în plină ascensiune, cu o contribuţie de circa 8% la Produsul Intern Brut naţional, iar volumul vânzărilor pe piaţa comunicaţiilor electronice creşte continuu.

Premierul a reiterat necesitatea consolidării eforturilor instituţiilor statului pentru a elabora un program de securitate cibernetică, care să prevadă siguranţa procesării, circulaţiei, stocării, păstrării şi accesibilităţii datelor în spaţiul virtual. „Acest document trebuie să asigure un spaţiu deschis, sigur şi securizat, să corespundă practicilor europene ce vizează securitatea reţelelor de comunicaţii electronice şi a sistemelor informatice, să contracareze criminalitatea cibernetică, să asigure crearea capacităţilor naţionale de apărare cibernetică. Astfel, Republica Moldova va deveni tot mai atractivă pentru acest business”, a subliniat şeful executivului.

Moldova ICT Summit 2015, cel mai important eveniment în domeniul TIC, se desfăşoară în perioada 29-30 aprilie, timp în care peste o mie de specialişti din domeniul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor sunt aşteptaţi să participe la 6 sesiuni tematice în domeniul TIC.