Un parc pentru copii dat în judecată
https://www.ipn.md/ro/un-parc-pentru-copii-dat-in-judecata-7967_986299.html
Parcul pentru copii „BabyPark” din sectorul Ciocana al capitalei riscă să fie închis din cauza litigiului existent între administraţia parcului şi autorităţile municipale. Problemele existente au fost expuse vineri, 5 noiembrie, de către administratorul Larisa Ţurcan într-o conferinţă de presă, iar Primăria a oferit replica printr-un comunicat de presă, notează Info-Prim Neo.
Potrivit Larisei Ţurcan, deschiderea unui parc pentru copii de calitate europeană a fost iniţiată anul trecut cu susţinerea preturii de sector, inaugurarea acestuia având loc cu participarea viceprimarului capitalei Nistor Grozavu. După ce a obţinut permis de amplasare a utilajelor într-un colţ al pădurii de la Ciocana, întreprinderea a înaintat la primăria municipiului documentele necesare încheierii unui contract de arendă a terenului. Documentele nu au ajuns la Consiliul municipal care este în drept să încheie un astfel de contract. Acum primăria stopează proiectul şi citează întreprinderea în judecată.
Larisa Ţurcan, a declarat că în vara 2009 familia ei a cumpărat din bani munciţi în Italia echipament pentru amenajarea unui parc de distracţie pentru copii, investind circa 2 milioane lei. În bază de voluntariat a fost curăţat un teren din pădure. „Am încărcat 22 tractoare de gunoi cu multe plastice şi sticle adunate în pădurea aceasta de 30 de ani. Anul trecut ne-am ocupat numai cu curăţenia şi amenajarea. Despădurirea terenului, acoperirea gropilor, curăţarea pomilor uscaţi.. Am încheiat contract cu „Spaţiile verzi”, am plătit şi dumnealor au curăţat. În septembrie 2009 parcul pentru copii „BabyPark” a fost deschis oficial cu prezenţa viceprimarului Nistor Grozavu”, a spus Larisa Ţurcan.
Prezentă la conferinţa de presă, Avocatul parlamentar pentru protecţia drepturilor copilului, Tamara Plămădeală, a declarat că va investiga legalitatea acţiunii de chemare în judecată a întrerpinderii. Ea consideră suspect faptul că după ce a participat la lansare, arătând că susţine proiectul, primăria a refuzat să încheie contractul. Ea a calificat deschiderea parcului ca fiind o iniţiativă nobilă şi a spus că nu a mai văzut în Chişinău un parc similar.
Contactată de Info-prim Neo, pretorul sectorului Ciocana, Galina Bostan, a declarat că a susţinut de la început iniţiativa şi a permis să se amenajeze temporar parcul urmând ca agentul economic să încheie contract de arendă cu autorităţile municipale.
Nicolae Ţurcan, soţul administratoarei, care afirmă că a câştigat banii investiţi în parc municind în Italia, a spus că primele trei săptămâni de activitate parcul a oferit serviciile gratis. Apoi s-a stabilit preţ de 13 lei ora, iar copiii de până la un an erau primiţi gratis. Acum preţurile variază în dependenţă de timp, oferindu-se diferite reduceri şi gratuităţi. Persoanele cu trei copii sau cu un copil de până la un an sunt primite gratuit, grupele de grădiniţe de două-trei ori pe lună şi casele de copii invalizi o dată în săptămână sunt invitaţi gratis.
Larisa Ţurcan a calculat că i-ar trebui 22 de ani să răscumpere banii investiţi doar în tehnică. Potrivit ei, familia sa vrea să implementeze un proiect inspirat din ţările occidentale pentru recreerea în aer liber a copiilor cu probleme ortopedice, dar iniţiativa este stopată.
La rândul său, Direcţia relaţii publice a primăria a lansat în aceeaşi zi un comunicat prin care declară că „parcul de distracţii pentru copii din sectorul Ciocana, este amplasat pe un teren ocupat abuziv”.
„Respectivul agent economic, în lipsa oricărei decizii a Consiliului municipal Chişinău privind repartizarea unui lot de pământ, a ocupat abuziv un teren cu o suprafaţă de circa 0,6 hectare, în limitele Pădurii-parc „Râşcani”, iar teritoriul a fost îngrădit. Pe acest teren, ilegal, în lipsa autorizaţiei de funcţionare, a fost organizat un parc de distracţii pentru copii, iar pentru aceste servicii agentul economic încasează câte 25 de lei pentru 30 de minute.
Prin urmare, societatea comercială încalcă flagrant prevederile legislaţiei în vigoare, şi anume art. 20 şi 21 din Codul Funciar. De asemenea, conform legii, terenurile ocupate abuziv se restituie deţinătorilor legitimi, fără restituirea cheltuielilor suportate.
Primăria municipiului Chişinău a solicitat prin intermediul instanţei de judecată eliberarea terenului, chestiunea urmând a fi examinată de către Judecătoria Economică de Circumscripţie Chişinău. Totodată, asupra acestui fapt a fost sesizat Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Procuratura Generală a R. Moldova”, declară autorităţile municipale.