logo

Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consum, nutriţionistă


https://www.ipn.md/ro/un-pahar-cu-apa-inaintea-mesei-de-sarbatoare-va-reduce-din-consum-nutritionista-7967_1031880.html

Un pahar cu apă înaintea mesei de sărbătoare va reduce din consum şi astfel se vor evita excesele alimentare. Apa trebuie băută cu 15-30 de minute înainte de masă. Solicitată de IPN, nutriţionista Victoria Ursu a dat câteva recomandări pentru a evita tulburările de digestie.

„Masa de sărbătoare o vom începe cu salate din crudităţi. Fiind bune surse de fibre dietetice şi substituente pentru alimentele cu carbohidraţi, ne vor ţine sătui şi ne vor reduce pofta de mâncare”, a menţionat nutriţionista.

Pentru masa de sărbătoare trebuie alese maximum cinci tipuri de bucate, două dintre care trebuie să fie din crudităţi, două aperitive şi o proteină uşoară. „Pe toate le vom savura în voie, mestecându-le bine”, a spus Victoria Ursu.

Sunt incompatibil de consumat două sau mai multe surse de proteine concentrate, de exemplu: carnea şi brânza, ouăle şi peştele. De asemenea, trebuie evitată combinaţia dintre amidon, grăsimi şi zahăr. În timpul mesei trebuie evitate fructele, pâinea albă, pizza cu salam, vinul cu desert. Pentru starea de bine, între mese trebuie să se facă o pauză de 1,5-2 ore.

Potrivit nutriţionistei, deşi este elastic, stomacul nu e un sac fără fund şi nu trebuie umplut excesiv. „Asta ar însemna că vom consuma doi pumni de mâncare. Această cantitate reprezintă aproximativ 2/3 din volumul stomacului, 1/3 trebuind să rămână liberă pentru ca digestia să se desfăşoare în condiţii optime”, a mai spus nutriţionista.

La mesele de sărbătoare, trebuie să fie evitate sau reduse la minim cantităţile de carbohidraţi simpli, cum ar fi dulciurile şi patiseria, asocierile grele de alimente, băuturile carbogazoase şi alcoolul.