logo

Un om de afaceri acuză un procuror anticorupție și un anchetator CNA de protejarea criminalilor. Comunicat de presă


https://www.ipn.md/ro/un-om-de-afaceri-acuza-un-procuror-anticoruptie-si-7542_1097472.html

Un om de afaceri acuză un procuror anticorupție și un anchetator CNA de protejarea criminalilor

Comunicat de presă

Un om de afaceri din capitală, directorul companiei Qube Construct SRL, Nicolae Botnariuc, a adresat Procuraturii anticorupție și Consiliului superior al procurorilor o plângere împotriva procurorului anticorupție Alexandru Gaina și anchetatotului Centrului național anticorupție Andrian Lupăcescu, pe care îi acuză de tergiversarea anchetării dosarului penal al „vânătorilor de imobile”.


În plângerea făcută publică, omul de afaceri afirmă că procurorul Gaina și anchetatorul CNA Lupăcescu tărăgănează intenționat de șase ani cercetarea dosarului penal unde acționează mână în mână cu persoanele care au furat terenuri.

Potrivit antreprenorului, procurorul Gaina și anchetatorul Lupacescu nu au luat măsuri în timp util pentru a stopa furtul terenurilor și a preveni vânzarea ulterioară a acestora.

Antreprenorul bănuiește că procurorul Gaina și anchetatorul CNA Lupacescu sunt în înțelegere cu persoanele care, efectiv, au sustras aceste bunuri imobile Primăriei Chișinău, deoarece procurorul și anchetatorul n-au întreprins nimic și au permis furtul acestor proprietăți, iar apoi au permis vânzarea terenurilor unor cumpărători de bună credință și doar după aceasta a fost aplicat arestul în raport cu bunurile imobiliare.

„Procurorul Gaina a folosit selectiv sechestrul și supunerea bunurilor sechestrului. Unele companii care au primit proprietatea au fost scutite de la sechestru și arestarea bunurilor, iar dacă se aplicau sancțiuni, acestea luau forma unor amenzi”, se arată în comunicat.

„Aceste acțiuni ilegale pot cauza prejudicii oricărei persoane după dobândirea proprietății, în timp ce autoritățile de urmărire penală acționează intenționat și proprietatea este vândută, iar apoi se aplică și arestarea”, a spus Botnariuc.

„În prezent, aceste terenuri, care aparțin unor cumpărători de bună credință, sunt supuse sechestrului, ceea ce dăunează companiei. În mod deliberat executarea silită nu a fost aplicată înainte de vânzarea terenului furat unor companii de bună-credință pentru a prejudicia firma după cumpărarea terenului”, a spus Botnariuc în plângere.

„Au fost acaparate intenționat și alte bunuri ale întreprinderii care nu au legătură cu dosarul penal și, totodată, persoanele care au comis efectiv infracțiunea rămân nepedepsite”, susține antreprenorul.

În viziunea întreprinzătorului, acțiunile procurorului Gaina denotă o abordare selectivă în raport cu anumite componente de corupție. În acest temei, Nicolae Botnariuc a depus o plângere la Consiliul suprem al procurorilor împotriva colaboratorului procuraturii Alexandru Gaina, care a demonstrat in cadrul CSP o necunoaștere crasă a legislației.

Cu toate acestea, procurorului Gaina nu i-au fost aplicate sancțiuni și pedepse, iar pe internet au fost publicate scurgeri din contul de Telegram a ministrului justiției de atunci Serghei Litvinenko, care, în corespondență cu colegii săi din Consiliul Suprem al Procurorilor, l-a apărat pe Găina de pedepse și sancțiuni disciplinare.

„La începutul anului 2023, presa a publicat o conversație a lui Litvinenko, care își implora colegii să nu-i aplice mustrare acestui procuror. Prin urmare, Gaina, cu o persoană suspusă în spate care îl protejează, își permite să comită diverse fărădelegi”, crede antreprenorul.

Totodată, antreprenorul Nicolae Botnariuc a indicat în plângerea sa că procurorul anticorupție Alexandru Gaina încearcă să intimideze judecătorii. „Bănuim că procurorul Gaina îi intimidează pe judecători, astfel încât companiei să nu i se facă dreptate”, a relevat omul de afaceri în comunicat.

„Aflăm din diverse surse că procurorul Alexandru Gaina îi intimidează pe judecători în diferite moduri, astfel încât compania să nu obțină dreptul de proprietate asupra bunurilor sechestrate de acest procuror, care a târâgănează dosarul de mai bine de șase ani”, a spus Botnariuc.

În declarația sa, antreprenorul indică faptul că, în urma anchetei jurnalistice realizate de Pavel Grigorchuk privind modul cum Valeriu Boicenco a privatizat ilegal terenul de sub clădirea fostului Centru de Tineret „Iu.Gagarin”, a fost depusă și o plângere împotriva procurorului anticorupție Alexandru Gaina și anchetatorul CNA Adrian Lupacescu.

Omul de afaceri Nicolae Botnariuc a dezvăluit în demersul său că procurorul Alexandru Gaina și anchetatorul CNA Adrian Lupacescu îi apără și protejează de urmărire penală pe funcționarii Primăriei Chișinău, precum și pe beneficiarii achiziției ilegale de terenuri municipale, care au fost privatizate ilegal și ulterior vândute cumpărătorilor de bună credință.

„În acest mod, procurorul Procuraturii Anticorupție, Gaina Alexandru, împreună cu anchetatorul principal al Direcției de Investigații Criminale CNA, Adrian Lupacescu, pun în aplicare dosarul penal nr. 2017978006, iniţiat la 6 ianuarie 2017, privind însuşirea frauduloasă a terenului aparținând Primăriei Chişinău de către un presupus grup organizat de Goțonoga Sergiu şi alţii, şi abuz de funcţie de către persoanele care conduc Asociaţia Obştească „Cuvantul de Onoare”, precum și de către angajații acestei organizații publice”, a spus Botnariuk.
 
„Faptele criminale, care trebuie să fie cercetate de organele de urmărire penală, vizează 29 de obiecte imobiliare sustrase Primăriei Chişinău în perioada anilor 2013-2015 care au revenit unui grup de persoane asociate cu reprezentanți ai puterii, printre care, ca beneficiari efectivi, se numără oficiali guvernamentali, procurori și oameni de afaceri apropiați autorităților de atunci”, se arată în comunicat.

„Modul în care au fost exploatate terenurile și - ceea ce nu a făcut obiectul anchetei procurorului Gaina - indică o legătură între interesele beneficiarilor efectivi ai terenurilor și a intermediarilor controlați. Modul în care s-a organizat urmărirea penală ne dă dreptul la suspiciuni rezonabile de folosire a manipulărilor frauduloase, în urma cărora instrumentele dosarului penal au ajuns în mâinile procurorului Gaina Alexandru și Lupacescu Adrian”, a spus Botnariuc.

„Examinarea modului cum s-a manipulat procesul penal ca cercetarea cauzei să ajungă pe mâna procurorului Gaina și a ofițerului Lupacescu, într-un moment în care se presupunea că procuratura e sechestrată, precum și existența unor suspiciuni obiectiv justificate că în în acea perioadă, fără un „control politic”, nu puteau avea loc acte de sustragere a proprietății de stat și că beneficiarii finali ai terenurilor publice care pretindeau însuşirea aveau legătură cu autorităţile, toate acestea ne dau dreptul la suspiciunea rezonabilă că urmărirea penală, desfășurată de tandemul Gaina-Lupacescu avea menirea de a proteja interesele celor care se pare că i-au angajat în 2016 pentru „mușamalizarea” anchetei și identificarea persoanelor care pot fi sacrificate pentru a-i acoperi pe cei care au stat în spatele „dosarului de furt de fond funciar” de Primăria Chișinău. Acțiunile urmăririi penale vizează exclusiv persoane terțe fără a aduce atingere intereselor adevăraților proprietari ai terenului”, a spus Botnariuk.

Potrivit antreprenorului, procurorul Alexandru Gaina este specializat in investigarea infractiunilor economice in care ar putea exista un interes, motiv pentru care acesta din urma a devenit obiectul unor frecvente acuzatii de implicare in atacuri raider.

„Potrivit unor plângeri devenite publice, iese în evidență că Alexandru Gaina a continuat această practică în cadrul Procuraturii Anticorupție. Se crede că procurorul Gaina Alexandru, încă din activitatea sa în cadrul parchetului, nu s-a ocupat de alte cauze decât dosare cu interes economic, având în același timp o rată foarte scăzută a dosarelor trimise în judecată și o perioadă excesiv de lungă de examinare a cauzelor penale fără o decizie definitivă. Așadar, avem dreptul la suspiciuni rezonabile că procurorul Alexandru Gaina folosește procesul penal în scopul unui șantaj economic și a intereselor personale, imparțialitatea și obiectivitatea sa sunt compromise iremediabil și incompatibile cu calitatea de combatere a corupției”, consideră Botnariuc.

Potrivit antreprenorului, toate acțiunile tandemului Gaina-Lupachescu se reduc la urmărirea utilizatorilor finali, și nu la identificarea și demonstrarea vinovăției infractorilor. În urma acestor acțiuni cu iz de corupție, autoritățile municipale din Chișinău au fost private de terenuri. Aceasta se referă la faptele de mare corupție și la beneficiarii finali ai schemei de furt de terenuri pe care Gaina o menajează.

АO „Dreptul la Dreptate”

*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

*******


Предприниматель обвиняет прокурора антикоррупции и следователя СNA в покровительстве преступников

Пресс-релиз

Столичный предприниматель, директор компании
Qube Construct SRL, Николай Ботнарюк обратился в Прокуратуру антикоррупции и в Высший совет прокуроров с жалобой против прокурора антикоррупции Александра Гаинэ и следователя Национального центра антикоррупции Андриана Лупэческу, которых предприниматель обвиняет в затягивании расследования уголовного дела об «охотниках за недвижимостью».

В распространённой жалобе предприниматель утверждает, что прокурор Гаина и следователь СNA Лупэческу на протяжении шести лет намеренно затягивают расследование уголовного дела, в котором действуют заодно с людьми, которые украли земли.

По мнению предпринимателя, прокурор Гаина и следователь Лупаческу не приняли своевременных мер, чтобы остановить кражу земель и предотвратить их дальнейшую продажу.

Предприниматель подозревает, что прокурор Гаина и следователь CNA Лупаческу находятся в сговоре с людьми, которые фактически похитили у мэрии Кишинёва это недвижимое имущество, потому что прокурор и следователь бездействовали и допустили кражу этого имущества, а затем допустили продажу недвижимости добросовестным покупателям, только после чего был применен арест на недвижимость.

«Прокурор Гаина избирательно применял секвестр и арест имущества. Некоторые компании, которые получили право собственности, были освобождены от секвестра и ареста имущества, а если и применялись санкции, то взимались штрафы» - говорится в заявлении.

«Этими незаконными действиями может быть причинен вред каждому лицу после приобретения имущества, при этом органы уголовного преследования действуют намеренно, и имущество продается, а затем также применяется арест» - заявил Ботнарюк.

«В настоящее время на эти земли, принадлежащие добросовестным покупателям, наложен секвестр, что наносит ущерб компании. Умышленное обращение взыскания не применялось перед продажей украденных земель добросовестным компаниям, чтобы нанести вред фирме после покупки земли» - заявил в жалобе Ботнарюк.

«Также умышленно захвачены другие активы компании, не имеющие отношения к уголовному делу, но при этом лица, фактически совершившие преступление, остаются безнаказанны» - утверждает предприниматель.

Также по мнению предпринимателя, прокурор Гаина действует избирательно по определенным признакам коррупции. На этом основании Николай Ботнарюк подал жалобу в Высший совет прокуроров на сотрудника прокуратуры Александра Гаину, который на заседании ВСП продемонстрировал, что элементарно не знает законодательства.

Впрочем, к прокурору Гаине не были применены санкции и взыскания, а в Интернете были опубликованы утечки из телеграма тогдашнего министра юстиции Сергея Литвиненко, который в переписке с коллегами из Высшего совета прокуроров защищал Гайну от санкций и дисциплинарного взыскания.

«В начале 2023-го года в прессе был опубликован разговор Литвиненко, который умолял коллег не объявлять выговор этому прокурору. Поэтому Гаина, имеющий за собой высокопоставленное лицо, которое его защищает, позволяет себе совершать различные беззакония» - считает предприниматель.

В тоже время, предприниматель Николай Ботнарюк заявил в своей жалобе, что прокурор антикоррупции Александр Гаина пытается запугивать судей. «Мы подозреваем, что прокурор Гаина запугивает судей, чтобы компания не смогла добиться справедливости» - говорится в заявлении предпринимателя.

«Из разных источников поступают сообщения о том, что прокурор Александру Гаина различными способами запугивает судей, чтобы компания не получила право собственности на имущество, арестованное данным прокурором, который затягивал рассмотрение дела на более чем шесть лет» - заявил Ботнарюк.

В своем заявлении предприниматель указывает, что в результате журналистского расследования, проведенного Павлом Григорчуком, о том, как Валерий Бойченко незаконно приватизировал земли под зданием бывшего молодежного центра имени Гагарина, была также подана жалоба против прокурора антикоррупции Александра Гаина и следователя CNA Адриана Лупаческу.

Предприниматель Николай Ботнарюк раскрыл в своем заявлении, что прокурор Александр Гаина и следователь CNA Адриан Лупаческу по сути выгораживают и защищают от уголовного преследования чиновников примэрии Кишинёва, а также бенефициаров незаконного отчуждения муниципальных земель, которые незаконным путём были приватизированы, а позже проданы добросовестным покупателям.

«Таким образом, прокурор Антикоррупционной прокуратуры Гайна Александру вместе со старшим следователем уголовного розыска CNA Адрианом Лупаческу реализуют уголовное дело №. 2017978006, возбужденное 6 января 2017 года, по факту мошеннического присвоения земель предполагаемой группой, организованной Гоцоногой Серджиу и другими лицами, у примэрии муниципия Кишинев и злоупотреблениями служебным положением лицами, управляющими Общественной ассоциацией «Cuvantul de Honor
», а также работающих в этой общественной организации» - заявил Ботнарюк.

«Преступные деяния, которые претендуют на то, чтобы их расследовали органы уголовного преследования, касаются 29 объектов недвижимости, присвоенных у примэрии Кишинева в период 2013-2015 гг. и распределенных между собой группой лиц, связанных с представителями власти, среди которых в качестве эффективных бенефициаров есть и государственные чиновники, прокуроры и бизнесмены, близкие к тогдашним властям» - говорится в заявлении.

«То, как эксплуатировались земли и что не было предметом расследования прокурора Гаина, указывает на связь интересов фактических бенефициаров земель и контролируемых посредников. То, как было организовано уголовное расследование, дает нам право на обоснованное подозрение в использовании мошеннических манипуляций, в результате чего инструментарий уголовного дела оказался в ведении прокурора Гаина Александра и Лупаческу Адриана» - заявил Ботнарюк.

«Анализ того, как манипулировали уголовным производством, чтобы рассмотрение дела оказалось в ведении прокурора Гаина и офицера Лупаческу, в период, когда прокуратура должна была захвачена, и наличие объективно обоснованных подозрений что в тот период без «политического контроля» акты государственного изъятия собственности не могли иметь места и что конечные бенефициары государственных земель, которые претендовали на присвоение, были связаны с властями, всё это даёт нам право на обоснованное подозрение, что уголовное преследование, осуществляемое тандемом Гаина-Лупаческу, инструментально оформлено с целью защиты интересов тех, кто, по всей видимости, нанял их в 2016 году для «прикрытия» расследования и выявления людей, которыми можно пожертвовать, чтобы «прикрыть» тех, кто стоял за «делом по хищению земельного фонда» Кишиневской примэрии. Действия уголовного преследования направлены исключительно на третьих лиц без ущерба для интересов реальных собственников земли» - заявил Ботнарюк.

По словам предпринимателя, прокурор Александру Гаина специализируется на расследовании экономических преступлений, в которых может присутствовать интерес, из-за чего последний стал объектом частых обвинений в причастности к рейдерским атакам.

«Согласно некоторым жалобам, ставшим достоянием общественности, отмечается, что Александру Гаина продолжал подобную практику и в прокуратуре антикоррупции. Считается, что прокурор Гаина Александру с момента своей работы в прокуратуре не занимался другими делами, кроме дел с экономическими интересами, при этом имея очень низкий показатель направленных дел в суд, имея при этом и чрезмерно длительный срок рассмотрения уголовных дел без окончательного решения. Поэтому мы имеем право на обоснованное подозрение в том, что прокурор Александру Гаина использует уголовное судопроизводство в целях экономического шантажа и личного интереса, его беспристрастность и объективность непоправимо скомпрометированы и несовместимы с качеством борьбы с коррупцией» - считает Ботнарюк.

По словам предпринимателя, все действия тандема Гаина-Лупаческу сводятся к преследованию конечных покупателей, а не к выявлению и доказыванию вины преступников. В результате этих действий с коррупционным душком муниципальные власти Кишинёва были лишены земель. Имеются в виду факты большой коррупции и конечные бенефициары схемы кражи земли, которым потакает Гаина.

ОА
„Dreptul la Dreptate” – «Право на Справедливость»

*******
DISCLAIMER: Авторы пресс-релизов – не информационное агентство IPN – несут всю полноту ответственности за достоверность и содержание пресс-релиза, представленного для публикации и/или распространения.