Corupţia în sistemul judecătoresc contravine declaraţiilor autorităţilor de reformare a sistemului. Judecătorii sunt complicii procurorilor, care primesc bani pentru a intenta sau a clasa anumite dosare, iar aceasta este o demonstraţie clară a actelor de corupţie din sistem – susţine un avocat, Vitalie Ţaulean, potrivit căruia, clientul său, un om de afaceri din Cantemir, a fost urmărit penal neîntemeiat timp de 3 ani. Prejudiciul care i-a fost cauzat businessmanului este estimat la 1,3 milioane de euro.
Într-o conferinţă de presă la IPN, avocatul a menţionat că omul de afaceri pe care îl reprezintă în instanţă şi-a pierdut afacerea din cauza dosarului penal care i-a fost deschis fără motive. Procesul a durat 3 ani, iar ca rezultat dosarul a fost clasat pe motiv că nu a existat temei de pornire.
Potrivit lui Vitalie Ţaulean, dosarul penal a fost intentat după ce clientul său a reziliat un contract de vânzare-cumpărare a unui autocamion întrucât cumpărătorul nu a achitat suma integrală pentru vehicul timp de 6 luni şi i-a adus daune de circa 26 de mii de euro. Omul de afaceri a insistat pe întoarcerea autocamionului, însă cumpărătorul a depus plângere în instanţa de judecată şi a învinuit vânzătorul că a i-a furat automobilul procurat.
„După declanşarea cauzei penale, clientul meu a fost supus unor presiuni ieşite din comun. Au fost falsificate citaţiile, s-a aplicat aducere forţată în instanţa de judecată, a fost dat în urmărire şi i-au fost interceptate apelurile telefonice timp de un an. Clientul a pierdut afacerea, iar după ce a fost tras la răspundere penală, soţia acestuia din cauza stresului a născut un copil cu probleme grave de sănătate”, a spus avocatul.
Avocatul a solicitat încetarea urmării penale de 2 ori, dar a obţinut refuz. „Ceea ce se întâmplă în Procuratură şi organele de justiţie este grav. Dosare penale sunt intentate în funcţie de interese şi se tergiversează ani de zile, chiar dacă legea spune că acestea trebuie examinate timp de o lună. Sunt situaţii când însăşi reprezentaţii procuraturii organizează crime, apoi demonstrează că le-au soluţionat cu succes”, a menţionat avocatul.
După 3 ani, judecătorii au ajuns la concluzia că dosarul a fost intentat neîntemeiat. Omul de afaceri intenţionează să ceară despăgubiri, iar dacă nu-i vor fi oferite, va depune plângere la CEDO.