logo

Un nou șef al Misiunii OSCE își începe activitatea la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/un-nou-sef-al-misiunii-osce-isi-incepe-activitatea-la-7965_1043993.html

Președinția italiană a OSCE l-a numit pe germanul Claus Neukirch în calitate de șef al Misiunii OSCE în Republica Moldova. Acesta va fi mediator OSCE în procesul de reglementare transnistreană, transmite IPN.

Claus Neukirch îl va succeda în această funcție pe Michael Scanlan, care și-a încheiat mandatul în Republica Moldova în luna august. „Sunt bucuros să-mi asum această funcție într-o perioadă de progres în procesul de reglementare transnistreană. Aștept cu nerăbdare să lucrez împreună cu toți participanții la formatul 5+2 pentru a susține în continuare dinamica orientată spre rezultat a procesului de negociere, în conformitate cu mandatul Misiunii”, a spus Neukirch.

Claus Neukirch a fost șef al Oficiului Consiliului Europei în Albania, consilier politic superior al președinției OSCE din partea Germaniei, director adjunct al Centrului de Prevenire a Conflictelor al OSCE și șef adjunct al Misiunii OSCE în Moldova.

Mandatul de bază al şefului Misiunii OSCE în Moldova este de a contribui la atingerea unei reglementări politice durabile și cuprinzătoare a conflictului transnistrean în baza integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în cadrul Moldovei.

Mandatul Misiunii OSCE în Moldova este aprobat și reînnoit în fiecare an de către cele 57 de state participante ale OSCE, inclusiv Republica Moldova.