logo

Un nou proiect european susține lupta cu corupția și criminalitatea în Moldova


https://www.ipn.md/ro/un-nou-proiect-european-sustine-lupta-cu-coruptia-si-criminalitatea-7967_1037255.html

Un proiect lansat de Uniunea Europeană și Consiliul Europei vine să susțină lupta cu corupția și criminalitatea în Moldova, cu accent pe crearea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale și pe îmbunătățirea cooperării inter-instituționale și internaționale. În plus, se planifică fortificarea segmentului societății civile și a jurnalismului de investigație, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de lansare a Proiectului „Combaterea Corupției prin Aplicarea legii și Prevenire” (CLEP), astăzi, 29 septembrie, viceministrul justiției, Nicolae Eșanu, a declarat că sunt necesare schimbări calitative, iar reforma administrației centrale este una din ultimele șanse pe care le are țara pentru a lansa reforme fundamentale. „Eu cred că nu este nevoie de analize sofisticate pentru a răspunde la întrebarea cât de capabil este Ministerul Justiției să răspundă la provocările care stau în fața noastră. Dacă nu vom schimba acest lucru, nu avem șanse să reușim. Este foarte important să continuăm cooperarea cu partenerii noștri externi, dar trebuie să schimbăm prioritățile pentru că altfel aruncăm banii în vânt. Dacă punem în prim-plan implementarea legilor, sunt convins că șanse avem”, a menționat Nicolae Eșanu.

Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că lupta împotriva corupției și spălării banilor este printre prioritățile Acordului de Asociere RM-UE. Corupția tergiversează guvernarea și democrația în sectoare precum cel al poliției, serviciului vamal, autorității fiscale, educației etc. Populația trebuie să aibă încredere în instituțiile care participă în aceste procese importante, a subliniat diplomatul.

Procurorul general, Eduard Harunjen, a menționat că, pentru a răspunde așteptărilor populației ce țin de lupta cu corupția, s-a recurs la reformarea sistemului justiției, ceea ce a permis consolidarea unor instituții independente și gata să răspundă provocărilor. Oportunitățile pe care le oferă proiectul CLEP se referă la dezvoltarea capacităților procuraturii pe segmentul combaterii corupției, spălării banilor și combaterii terorismului. „O așteptare de la proiect este și consolidarea capacităților în domeniul elaborării documentelor de politici, dar și colaborarea cu societatea pentru promovarea imaginii, care va spori încrederea în instituțiilor de drept. Lupta cu corupția nu e doar prerogativa instituțiilor de drept, dar e responsabilitatea fiecărui cetățean”, a spus Eduard Harunjen.

Proiectul are o durată de trei ani, până în  mai 2020, și un buget de 2,25 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană și Consiliul Europei.