logo

Un nou-născut a fost dus la spital de urgenţă după ce mama i-a greşit medicamentul


https://www.ipn.md/ro/un-nou-nascut-a-fost-dus-la-spital-de-urgenta-7967_1016066.html

Un copil de 10 zile din capitală a necesitat asistenţă medicală de urgenţă după ce i-au fost administrate 20 de picături de Vitamina E. Supradozajul a survenit din cauza neatenţiei părintelui, care a încurcat flaconul cu medicament.

Solicitat de IPN, Victor Şcarevnea, şeful Departamentului primiri urgenţe de la Institutul Mamei şi Copilului, a declarat că vitaminele în sine sunt inofensive, dar nu în cazurile când se administrează sugarilor într-o cantitate de 10 ori mai mare. Supradozajul s-a produs din neatenţia mamei care a vrut, de fapt, să-i dea copilului un medicament pentru colici de burtă. Cantitatea de vitamina E recomandată pentru această vârstă este de 2 picături.

Orice medicament poate deveni toxic pentru copil dacă este administrat în surplus sau mai des decât este recomandat. De asemenea, dozele  trebuie respectate cu stricteţe, iar medicamentele lichide vor fi administrate cu o linguriţă gradată sau cu o seringă, fiind interzisă metoda „măsuratului din ochi”. Sugarii se pot intoxica uşor cu medicamente, de aceea este important să se acţioneze imediat şi corect în caz de intoxicaţie medicamentoasă sau supradozaj.

În cazul copiilor de vârstă fragedă, aceştia vor fi urgent transportaţi la spital. În alte cazuri, poate fi consultat în prealabil specialistul de la Serviciul TOXAPEL – 022.555.220. Acest serviciu acordă asistenţă medicală telefonică părinţilor şi cadrelor medicale privind primul ajutor în cazul intoxicaţiilor la copii.

Mai multe informaţii despre cum poate fi protejat copilul pot fi găsite pe site-ul www.parinti.md, şi urmărind acţiunile desfăşurate în campaniile de informare pentru prevenirea accidentelor cu implicarea copiilor din cadrul proiectului REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova). Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate.