logo

Un nou concept al reformei justiției


https://www.ipn.md/ro/un-nou-concept-al-reformei-justitiei-7965_1067743.html

Componența Curții Supreme de Justiție (CSJ), a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) vor fi modificate. O parte din competențele Procuraturii Anticorupție (PA) vor fi transferate către Centru Național Anticorupție (CNA), iar procurorul general va fi ales de către CSP în baza unei liste propuse de către Ministerul Justiției. Ministrul justiției, Olesea Stamate, a prezentat astăzi, 28 august, un concept de reformă a sectorului de justiție, transmite IPN.

Potrivit ministrei, la CSJ este prevăzută reducerea numărului de judecători, de la 33 la 17. Pentru a stabili care dintre judecători vor rămâne la CSJ, o comisie formată din 18 membri, inclusiv șase experți europeni, foști judecători și procurori, urmează să-i evalueze în baza a trei criterii: integritatea, calitățile profesionale și cele personale aferente profesiei de judecători. Aceeași comisie va evalua președinții și vicepreședinții curților de apel și ai unor instanțe de fond.

Olesea Stamate a mai spus că se prepune completarea numărului membrilor CSM cu încă trei membri, profesori titulari. Doi să fie numiți de către Guvern și unul de către Președinție. Totodată, la CSM, din cei șase judecători aleși de Adunarea generală a judecătorilor, se propune ca trei să fie aleși de la nivelul primei instanțe, doi de la curțile de apel și unul de la CSJ.

Ministrul justiției a menționat că vor fi transferate o parte din competențe actuale ale Procuraturii Anticorupție, ce țin de corupția sistemică, către Centrul Național Anticorupție. Procurorii respectivei instituții vor fi supuși aceluiași sistem de evaluare, de către o comisie externă, similară celei pentru evaluarea judecătorilor.

Totodată, se propune de a suplini numărul membrilor Consiliului Superior al Procurorilor cu încă doi reprezentanți ai societății civile, unul – desemnat de către Guvern, altul – de către Forumul Societății Civile din Parteneriatul Estic.

Olesea Stamate a mai declarat că se vrea ca procurorul general să fie ales de către CSP în baza unei liste scurte propusă de către Ministerul Justiției (MJ). Candidații din această listă urmează să fie selectați în bază de concurs, de către o comisie formată la MJ, dintr-un fost judecător și un fost procuror, cu reputație ireproșabilă, ministrul justiției, un reprezentant al societății civile și un psiholog. Se propune eliminarea criteriului obligatoriu de experiență de cinci ani în organele procuraturii pentru candidatul la funcția de procuror general. Însă, vor fi necesari zece ani de experiență în activitatea de procuror, de judecător sau de avocat.

Prezent la eveniment, șeful statului, Igor Dodon, a transmis judecătorilor mesajul că abordarea este una foarte și foarte serioasă. Totodată, a menționat că va fi schimbată denumirea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și va fi reformată semnificativ. „Această reformă sunt sigur că o așteaptă toți, și din interior, și partenerii de dezvoltare”, a spus Igor Dodon.

„Este un concept ambițios, dar foarte necesar pentru sistemul justiției, fiindcă de aici vine siguranța nu doar a cetățenilor, dar și a mediului de afaceri, a investițiilor străine”, a declarat Zinaida Greceanîi, președinte al Parlamentului.

Premierul Maia Sandu a menționat că este necesară această reformă ca să fie funcționale și alte domenii, alte instituții. De asemenea, a afirmat că reforma este crucială pentru a restabili încrederea cetățenilor în stat. „Noi avem nevoie de justiție independentă și autonomă, care este compusă din judecători onești, din profesioniști”, a spus Maia Sandu.

Potrivit vicepremierului Andrei Năstase, angajamentul actualei guvernări este să muncească și să lupte „pentru ca un nou Plahotniuc să nu mai reușească să preia controlul supra judecătorilor și procurorilor”.

În baza conceptului au fost elaborate un șir de proiecte de legi, care vor fi supuse dezbaterilor publice, ulterior vor fi înregistrate în Parlament pentru a fi examinate și adoptate.