logo

Un moment istoric, Nicu Popescu la un an de când Moldova este țară-candidată


https://www.ipn.md/ro/un-moment-istoric-nicu-popescu-la-un-an-de-7965_1097770.html

Astăzi se împlinește un an de când Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, a menționat că acesta a fost un moment cu adevărat istoric în viața Republicii Moldova. Mai mult, potrivit lui, este o șansă istorică ce a deschis noi orizonturi pentru țară, transmite IPN.

„Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile. Primul raport verbal al UE privind progresul Republicii Moldova este unul pozitiv. Țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. Uniunea Europeană ne-a sprijinit și continuă să ne susțină în menținerea păcii și stabilității în țara noastră. Împreună am reușit să lansăm Misiunea UE de Parteneriat și să sancționăm pe cei care încearcă să destabilizeze țara noastră. Am depășit împreună iarna și criza energetică, asigurând căldură și lumină în casele noastre”, a declarat Nicu Popescu, citat într-un comunicat de presă transmis de MAEIE.

Potrivit vicepremierului, în acest an autoritățile au depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii-cheie. Accentul a fost pus pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. În opinia sa, fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor din Uniunea Europeană.

„Cu toate acestea, știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea și libertatea țării noastre”, a mai spus Nicu Popescu.

Pe 3 martie 2022, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, și cu prim-ministra Natalia Gavrilița, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acest statut a fost acordat și pentru statul vecin, Ucraina.