Un tânăr înrolat recent în Armata Naţională a solicitat ajutorul Asociaţiei Internaţionale „Pacifism fără frontiere” după ce Procuratura Generală nu s-a sesizat pe marginea petiţiei în care soldatul se plânge că a fost înrolat în armată fără consimţământul în scris, procedură prevăzută de regulamentele în vigoare, şi că este supus presiunilor psihologice.
Preşedintele Asociaţiei „Pacifism fără frontiere”, Anatolii Guţu, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că tânărul a declarat membrilor Comisiei municipale de recrutare în forţele armate că este pacifist şi că optează pentru serviciul militar alternativ. În pofida opţiunii sale, tânărul a fost înrolat, pe 29 octombrie anul curent, în cadrul Brigăzii de infanterie motorizată nr. 3 din Cahul. Militarul a trimis o plângere la adresa procurorului general, Corneliu Gurin, şi a ministrului apărării, Vitalie Marinuţa, însă fără rezultat.
„ Tânărul este încorporat ilegal. Regulamentul de înrolare prevede că militarii trebuie să îşi dea în scris acordul de încorporare în rândurile armatei, însă acest lucru nu s-a întâmplat. De asemenea, nu i s-a respectat dreptul de a contesta decizia comisiei de recrutare”, a subliniat Anatolii Guţu.
Membrii Asociaţiei „Pacifism fără frontiere” spun că au reuşit să ajungă în audienţă la unul din subalternii ministrului apărării, care le-a spus că militarul nu poate fi eliberat din armată pentru că nu există temei. Astfel, tânărului îi sunt încălcate drepturile constituţionale de libertate şi libera alegere.
Anatolii Guţu a adăugat că deţine informaţii despre mai multe cazuri de abuz în rândul militarilor, pe care le va face publice la Centrul ONU pentru drepturile omului de la Geneva. De asemenea, el a sugerat să fie create comitete părinteşti de monitorizare a situaţiei şi de respectare a drepturilor recruţilor.