logo

Un milion de ucraineni au ieşit în stradă


https://www.ipn.md/ro/un-milion-de-ucraineni-au-iesit-in-strada-7965_1009486.html

În capitala Ucrainei, Kiev, au ieşit în stradă 1 milion de ucraineni. Duminică, 1 decembrie, aceştia au protestat împotriva deciziei de a stopa procedurile de asociere cu UE, dar şi împotriva faptului că la 30 noiembrie poliţia a folosit forţa pentru a dispera mulţimea adunată în centrul Kievului, iar autorităţile au interzis orice manifestaţie în centrul oraşului până pe 7 ianuarie pentru a putea instala bradul de Crăciun în acel loc, transmite IPN cu referire la www.prodrobnosti.ua. Opoziţia a declarat că peste sânge bradul nu se pune.

Serviciile speciale „Berkut” au folosit gaz lacrimogen şi bâtele pentru a dispersa mulţimea adunată în centrul Kievului la 30 noiembrie. Ca urmare, opoziţia parlamentară a anunţat grevă la nivel naţional, iar în capitala ucraineană s-au adunat 1 milion de protestatari pe parcursul zilei de duminică, 1 decembrie. Pe lângă asocierea cu UE, protestatarii au cerut demisia preşedintelui Victor Ianukovici şi a premierului Nicolai Azarov din cauza violenţei poliţiei şi anunţarea alegerilor anticipate în Rada Supremă şi ale preşedintelui.

Opoziţia, împreună cu un grup de protestatari, a ocupat Casa Sindicatelor din Kiev, şi clădirea administraţiei oraşului. Ulterior protestatarii au mers spre Preşedinţia Ucrainei cu intenţia să o ocupe. Oamenii spuneau că sunt la curent că preşedintele Ianukovici nu se află în clădire, dar că aceasta este un simbol şi trebuie să fie a lor. Opoziţia a spus că printre protestatari erau provocatori trimişi de guvernare. Aceştia erau cei mai activi şi au atacat forţele de ordine, mai mulţi poliţişti au avut nevoie de ajutorul medicilor, protestatarii au pornit spre ei cu un excavator luat de la administraţia oraşului.

În timpul violenţelor au avut de suferit câteva zeci de oameni, unii au fost internaţi la spital. Printre cei răniţi sunt mai mulţi jurnalişti, unii de la resurse media din UE. Mai mulţi oficiali din Uniunea Europeană au chemat la calm şi au solicitat ca evenimentele să decurgă paşnic, totodată spunând că sunt gata să semneze Acordul de Asociere cu Ucraina.

Potrivit deputaţilor din opoziţia ucraineană, unii oficiali ucraineni şi-au transportat rudele în alte state când au început violenţele. De asemenea, protestatarii au aflat că preşedintele Ianukovici ar fi convocat o şedinţă urgentă la reşedinţa sa din suburbia Kievului – Mejgorie - şi au încercat să ajungă acolo pentru a protesta. Poliţia nu le-a permis, iar instanţa de judecată a interzis orice tip de manifestaţie la reşedinţa prezidenţială.

Resursele mass-media din Ucraina au calificat că euromaidan-ul s-a transformat în euro-revoluţie. Radiosvoboda.org informează că opoziţia i-a chemat pe toţi ucrainenii în Kiev. Euromaidan-ul se planifică să dureze până când conducerea ţării va demisiona.
Opoziţia a planificat să înceapă ziua de luni, 2 decembrie, cu boicotarea Cabinetului de miniştri.