Consiliul politic al Mişcării social-politice Ravnopravie a decis să desemneze un candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. În acest sens, un grup de iniţiativă format din locuitorii oraşului Orhei au înaintat o solicitare primarului urbei, Ilan Shor, să aprobe candidatul înaintat de locuitori, care să se înscrie în cursa electorală pentru fotoliul de şef al statului. Astfel, a fost susţinută ideea de a propune candidatura Inei Popenco, medic de profesie, locuitoare a oraşului Orhei, transmite IPN.
Preşedintele de onoare al formaţiunii Ravnopravie, Valeri Climenco, a declarat că este pentru prima dată când poporul propune la funcţia de preşedinte pe cineva din rândul său. „Am reieşit din considerentul că în ultimii 25 ani pe Olimpul politic al Moldovei s-a format un joc de cărţi în care joacă aceiaşi politicieni, care jonglează cu funcţiile şi se schimbă de la un minister la altul. Aceasta se întâmplă pentru că ei trăiesc într-o altă lume, fără lipsuri, şi considerăm că este corect când la funcţia de preşedinte pretinde un om din popor, care circulă cu transportul public, care ştie preţurile şi care merge la spital şi vede personal deservirea şi lipsa medicamentelor, condiţiile de tratament care nu există, care merge pe stradă şi vede starea acestora. Este momentul să utilizăm dreptul nostru să aducem la funcţie un om din popor, om deştept, educat, frumos, care este pregătit să facă faţă tuturor cerinţelor”, a spus Climenco.
Candidatul desemnat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din partea formaţiunii Ravnopravie, Ina Popenco, a declarat că înaintarea sa la această funcţie este o onoare şi responsabilitate. „Sunt un simplu cetăţean ca şi voi, nu sunt om politic, dar medic şi ştiu cât de greu este să trăieşti şi să supravieţuieşti în ţara noastră. Cu părere de rău, politicienii duc o lipsă de empatie. Activez de zece ani la spitalul raional, locuiesc în chirie, am un fiu şi mă dedic educaţiei lui. Cunosc foarte bine problemele şi dificultăţile oamenilor din ţara noastră pentru că şi eu am nevoie să fac faţă zi de zi acestora”, a spus Ina Popenco.
Potrivit Codului Electoral, au dreptul să-şi înainteze candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova cetăţenii cu drept de vot care au 40 de ani împliniţi, au locuit permanent sau locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de zece ani şi posedă limba de stat. Pentru a fi înregistraţi în calitate de concurenţi electorali, toţi solicitanţii sunt obligaţi să prezinte CEC listele de subscripţie, colectate de membrii grupurilor de iniţiativă, cu semnăturile a cel puţin 15 mii de susţinători.