logo

Un judecător din Drochia, trimis în judecată sub acuzaţia de corupţie


https://www.ipn.md/ro/un-judecator-din-drochia-trimis-in-judecata-sub-acuzatia-de-7967_1026957.html

Un magistrat din Drochia, reţinut acum o lună de către oamenii legii, a fost trimis în judecată, fiind învinuit de corupere pasivă. Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită de procurorul general în baza plângerii depuse de o cetăţeancă a Republicii Moldova, stabilită cu traiul în Italia, care a reclamat acţiunile coruptibile ale magistratului, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Potrivit oamenilor legii, totul ar fi început în anul 2010, în aprilie, atunci când judecătorul i-a acordat femeii o consultaţie în ordine privată, referitoare la căile şi modul de revendicare în instanţă a dreptului de proprietate asupra bunului imobil, care constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său. Magistratul i-a spus că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja lucrurile astfel încât dosarul civil să-i fie repartizat lui. Tot atunci, judecătorul a pretins şi a primit de la femeie 200 de euro, bani pe care acesta i-ar solicitat pentru consultaţie.

Ulterior, magistratul i-a comunicat că pentru suma de 6200 de euro va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea femeii. Aceasta a transferat din Italia pe numele magistratului suma de bani, pe care judecătorul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituţie bancară.

În luna noiembrie a anului 2014, după examinarea litigiului, judecătorul a emis hotărârea prin care a dispus recunoaşterea după femeie a dreptului de proprietate asupra a 75,26% din valoarea imobilului. Magistratul însă nu s-a expus şi asupra sechestrului care era aplicat asupra imobilului din litigiu. Acesta a motivat că banii transmişi nu au fost suficienţi pentru soluţionarea pozitivă a cazului şi a pretins de la femeie încă o mie de euro.

În aceiaşi zi, Procuratura Anticorupţie a purces la efectuarea măsurilor speciale de investigaţie. Totodată, a fost probată şi înregistrată convorbirea în care judecătorul confirma faptul primirii sumelor estorcate.

În prezent, magistratul are interdicţia de a părăsi localitatea. Dacă va fi recunoscut culpabil, el riscă până la 15 ani închisoare, amendă de până la 200 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate de cel mult 15 ani.

În ultimii trei ani, procurorii anticorupţie au documentat acţiunile coruptibile ale unsprezece magistraţi din ţară. Procurorii i-au deferit justiţiei pe opt dintre aceştia, doi dintre ei fiind deja condamnaţi.