logo

Un judecător de la Curtea de Apel Bălți a fost reținut


https://www.ipn.md/ro/un-judecator-de-la-curtea-de-apel-balti-a-7967_1085799.html

Judecătorul Alexandru Gheorghieș, de la Curtea de Apel Bălți, a fost reținut. Procurorii și ofițerii Serviciului Informații și Securitate au efectuat percheziții în biroul de serviciul al magistratului, transmite IPN.

Consiliul Superior al Magistraturii a admis astăzi sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința unui judecător suspectat de îmbogățire ilicită. Numele judecătorului vizat în demersul procurorului general interimar nu a fost făcut public. CSM a decis să elibereze acordul pentru percheziții, reținere și arestare.

În cadrul unor intervenii live de la fața locului, publicația locală Nord-News informează că, începând cu anul 2014 și până în prezent judecătorul, s-ar fi îmbogățit, prin persoane terțe, cu mai multe bunuri imobiliare. Însă, acestea nu au fost incluse în declarația sa de avare. Valoarea bunurilor dobândite depășește considerabil valoarea mijloacelor obținute oficial în perioada în care se află în funcția de judecător.

Contactată mai devreme de IPN, procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media, a declarat că instituția nu poate divulga numele judecătorului vizat de percheziții, fiind vorba despre date cu caracter personal, dar și pentru a nu încălca principiul prezumției.

Oleg Melniciuc, primul judecător care a ajuns pe banca acuzațiilor pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat de prima instanță, în septembrie anul curent, la șapte ani de închisoare cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip închis. Magistratul respinge acuzațiile. O decizie definitivă pe caz nu a fost încă pronunțată.