Cel mai probabil timp de o lună, cel mult până la anul nou, va fi instituit un nou Guvern, susținut de Partidul Socialiștilor și de Partidul Democrat. Pentru funcția de prim-ministru, în calitate de candidatură de compromis vehiculată deja, ar putea fi propus fostul ministru al finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu. De această părere este comentatorul politic Ion Tăbârță.
Solicitat de IPN, Ion Tăbârță a declarat că vor urma negocieri între fracțiuni, la care, cel mai probabil, deputații din blocul ACUM nu se vor prezenta. De asemenea, vor avea loc discuții între fracțiuni și șeful statului. Ca urmare, va fi propusă o candidatură pentru funcția de premier, susținută de PSRM și PDM și un executiv cu miniștri socialiști și democrați. O altă posibilă formă ar putea fi Guvernul minoritar, sprijinit de PDM.
Potrivit comentatorului politic, astfel se revine la situația de la sfârșitul lunii mai 2019, când urma să fie bătut în cuie un astfel de Guvern și tot atunci se vehicula numele lui Ion Chicu pentru funcția de premier. Atunci s-au opus partenerii de dezvoltare, în mod special Federația Rusă, care înțelegea că prezența lui Vlad Plahotniuc în țară, nu le va asigura socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon, decât un rol formal. Acum însă, când Vlad Plahotniuc nu este în țară, se mizează pe faptul că puterea socialiștilor este una reală. Totuși, nu poate fi exclusă în totalitate influența lui Plahotniuc, care, deși este peste hotare, are anumite pârghii de influență.
Ion Tăbârță mai crede că ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament a fost stabilit din timp, iar asumarea de răspundere sau aspectele de neconstituționalitate invocate sunt mai mult pretexte. Faptul că asupra acestei situații s-a convenit din timp denotă și faptul că nu în zadar președintele Igor Dodon lansa în ultima perioadă la adresa Guvernului declarații mai puțin elegante în anumite situații. Pe lângă faptul că astfel se puneau presiuni asupra executivului, acest fapt denotă și că, între timp, în culise aveau loc discuții cu alți actori, care nu neapărat erau colegi de guvernare.
În opinia sa, Blocul ACUM a fost folosit în calitate de instrument temporar pentru a-l înlătura pe Vlad Plahotniuc, iar când socialiștii s-au mai întărit pe poziții, la fel și președintele, deja au început discuțiile în culise. Și era clar că această coaliție era atipică și toți se întrebau când va fi acel moment când se va rupe. Comentatorul politic mai spune că acel moment s-a întins un pic în contextul alegerilor locale, pentru că dacă această cădere de Guvern era să fie înainte de 3 noiembrie, candidatul socialiștilor Ion Ceban nu ar fi câștigat scrutinul în Chișinău.