logo

Un grup de părinți cere anularea procesului educațional online: nu au fost create condiții


https://www.ipn.md/ro/un-grup-de-parinti-cere-anularea-procesului-educational-online-7967_1080016.html

Un grup de părinți cere anularea de urgență a învățământului la distanță și revenirea la procesul educațional în clase. Părinții au adresat o petiție în acest sens președintelui Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, dar și avocatului copilului, Maia Bănărescu, în care menționează că „transferarea studiilor în regim online, poate fi realizată doar dacă toți elevii și profesorii vor fi asigurați cu tehnică de calcul, iar părinții vor fi asigurați cu indemnizații. Realizarea studiilor în regim online, fără crearea condițiilor necesare acestui proces, reprezintă, de fapt, lipsă de responsabilitate și mimarea realizării procesului educațional”, se arată în plângerea citată de IPN.

Semnatarii petiției, membri ai Asociației Obștești „Părinți solidari”, atenționează că, în timp ce școlile se închid, rămân deschise bisericile, localurile de alimentație publică, barurile, piețele și alte locuri publice, iar transportul public e plin de persoane cu vârsta peste 60 ani, care și reprezintă principala categorie de risc în pandemia de COVID-19.

„Dacă facem referință la datele statistice, anume în categoria de vârstă 60+, în perioada 15 – 26 februarie 2021, s-au înregistrat 4073 cazuri, ce constituie 32 % din numărul total de cazuri de COVID-19, dar și circa 79 % din cazurile de deces (3097 persoane) de la începutul pandemiei. În categoria de vârstă a elevilor (10-20 ani) în aceeași perioadă a lunii februarie 2021 au fost înregistrate doar 591 cazuri, ce constituie 4,6 % din numărul total de cazuri de COVID-19 pentru perioada menționată, iar de la începutul pandemiei au fost înregistrate 2 cazuri de deces”, precizează părinții petiționari. Ei consideră iraționale, ineficiente, neargumentate și discriminatorii prevederile hotărârii CNESP din 26 februarie.

Părinții semnalează că „autoritățile Republicii Moldova, timp de un an pandemic, nu au întreprins nimic pentru a asigura condiții pentru realizarea unui proces calitativ și accesibil de învățământ la distanță, astfel: elevii nu au fost asigurați cu echipamente, care le permit accesul calitativ la învățământul online, aceste cheltuieli fiind considerabile sau chiar imposibile pentru un număr mare de familii. Profesorii au fost asigurați doar parțial cu tehnică de calcul pentru a putea organiza învățământul la distanță. Părinții nu beneficiază de condiții de muncă adaptate la realitățile pandemice și realizarea procesului educațional la distanță (muncă la distanță, regim flexibil, concedii suplimentare și îndemnizații pentru perioada învățământului la distanță etc.)”.

CNESP a decis la 26 februarie ca în perioada 1-15 martie procesul educațional se va desfășura în regim online, în cadrul instituțiilor de învățământ primar, gimnazial, liceal, extrașcolar, profesional tehnic și superior, în instituțiile publice și private.