logo

Un grup de ONG-uri va monitoriza serviciile sociale gestionate de administrațiile locale


https://www.ipn.md/ro/un-grup-de-ong-uri-va-monitoriza-serviciile-sociale-7967_1070116.html

100 de organizații ale societății civile, care dezvoltă servicii sociale în parteneriat cu administrațiile locale, vor monitoriza și evalua în 2020 nivelul de pregătire al autorităților locale pentru a continua implementarea serviciilor sociale după ce le vor prelua în gestiune. Participanții la Forumul organizațiilor societății civile au spus că măsura are ca scop asigurarea beneficiarilor cu servicii calitative, durabile, care corespund nevoilor grupurilor vulnerabile, transmite IPN.

Ludmila Malcoci, directorul executiv al Asociației Obștești Keystone Moldova, a menționat la forum că Republica Moldova este la etapa de descentralizare și se înregistrează o împărțire a rolurilor între administrația centrală și cea locală. Potrivit Ludmilei Malcoci, administrația centrală spune că dezvoltă politici, creează mecanisme de acreditare a serviciilor sociale începute de ONG-uri, dar de continuarea lor este responsabilă administrația locală. De cealaltă parte, administrația locală spune că nu are bani pentru acest lucru. Astfel, monitorizarea și evaluarea propusă vine să determine administrațiile locale să-și înțeleagă necesitatea serviciilor sociale și să asigure durabilitatea lor.

Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros-Moldova, și-a exprimat speranța că monitorizarea și evaluarea propusă va culmina cu un plan de acțiuni pentru a determina autoritățile să continue îmbunătățirea calității serviciilor sociale.

Carolina Buzdugan, secretar general al Alianței ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei (APSCF), a declarat că domeniul social trebuie să devină o prioritate atât pentru autorități, cât și pentru cetățeni. „Este incontestabil rolul pe care îl are societatea civilă în asigurarea procesului. Furnizarea serviciilor racordare la necesitățile beneficiarilor constituie respectarea drepturilor acestora”, a spus Carolina Buzdugan.

Potrivit Luciei Gavriliţă, președintele Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AODP), mai este de muncit mult în acest domeniu, încă nu s-a reușit să fie puse toate lucrurile la punct. Chiar dacă multe modele de servicii sociale dezvoltate de către ONG-uri au fost preluate de către autoritățile locale, trebuie monitorizare pentru a spori calitatea lor.

ONG-urile care vor face monitorizarea și evaluarea au trecut un proces de instruire. A fost elaborat și un ghid care le va fi înmânat pentru a înțelege cum să facă acest lucru. Organizațiile participante sunt membre ale APSCF și AODP și beneficiază de granturi în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de UE și cofinanțat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova.