logo

Un grup de locatari din strada Mateevici acuză presiuni pentru a-i deposeda de bunuri


https://www.ipn.md/ro/un-grup-de-locatari-din-strada-mateevici-acuza-presiuni-7967_1073788.html

Un grup de locatari de pe strada Mateevici, 40 din capitală susține că, pe parcursul a patru ani, are loc un atac raider asupra bunurilor din curtea comună. Aceștia afirmă că în privința lor sunt îndreptate tot felul de acțiuni de intimidare pentru că au refuzat să-și vândă locuințele. Potrivit lor, totul a început după ce, în anul 2016, din curtea comună, unde domiciliază mai multe familii, trei apartamente au fost procurate de către fosta șefă a Direcției privatizări din cadrul Primăriei, Raisa Timofei.

Într-o conferință de presă la IPN, unul dintre locatari, Andrei Stavinschi, a declarat că din curtea din strada Mateevici, 40, trei familii nu au acceptat să-și vândă locuințele. Pentru a-i forța să o facă, spune bărbatul, în apartamentele pe care le-a procurata fosta funcționară, au fost cazați chiriași de rea credință, „care au transformat curtea într-un calvar”. La ore matinale, persoane necunoscute au spart de mai multe ori geamurile locuințelor, au furat bunuri, au murdărit pereți și au deteriorat acoperișuri. Locatarii s-au adresat organelor de drept, iar ca urmare au fost întocmite peste 300 de procese verbale cu aplicarea amenzilor. Însă, până în prezent, amenzile nu au fost plătite.

Locatarii care se declară păgubiți cred că factorii de decizie din cadrul organelor de drept cunosc despre ce li se întâmplă, dar au interese să nu intervină. Adresările pe care le-au făcut au rămas fără răspuns, iar instanțele responsabile își pasează responsabilitatea de la una la alta.

Andrei Stavinschi  a mai spus că, în 2018, fosta funcționară a vândut ginerelui său, Vasile Lesnic, apartamentele pe care le-a achiziționat mai devreme. Acțiunile de intimidare au continuat. Noul proprietar a instalat în unul din apartamente, care are perete comun cu locuința sa, tehnică care, timp de doi ani, a difuzat neîntrerupt muzică funebră. Au fost depuse mai multe plângeri, dat noul proprietar nu s-a prezentat când a fost citat. Procesele verbale au fost întocmite în lipsa sa, amenzile rămâne neachitate.

Locatarii s-au adresat și în instanța de judecată, în care au cerut ca proprietarul să evacueze chiriașii, pe motiv că încalcă sistematic ordinea publică. Instanța de fond le-a dat parțial câștigat de cauză, fiind recunoscută încălcarea dreptului la vecinătate. Însă, chiar înainte de pronunțarea deciziei, proprietarul a evacuat chiriașii, iar când procesul s-a încheiat, i-a adus înapoi. Locatarii s-au adresat în instanța de apel, o decizie nefiind încă luată. În opinia lor, procesul este tergiversat.

Andrei Stavinschi a mai spus că, deși în privința fostei funcționare a fost pornită o cauză penală pentru fals în acte, iar în privința ginerelui ei a fost pornit dosar penal pentru deteriorarea intenționată a bunului străin, aceste două cauze așa și nu au o finalitate.

Conferința de presă cu tema: „Atac raider cu durata de 4 ani asupra curții de locuit din str. A. Mateevici, 40 mun. Chișinău” face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.