logo

Un grup de jurnaliști și formatori de opinie lansează platforma „Stop Media Banˮ


https://www.ipn.md/ro/un-grup-de-jurnalisti-si-formatori-de-opinie-lanseaza-7967_1097276.html

Un grup de jurnaliști și formatori de opinie lansează platforma „Stop Media Banˮ care să apere drepturile jurnaliștilor și să promoveze libertatea de exprimare. Este vorba despre o organizație neguvernamentală și non-profit, a precizat unul dintre inițiatori, jurnalistul Alexei Lungu, în cadrul unei conferințe presă la IPN.

Alexei Lungu i-a chemat să se alăture inițiativei pe toți cei care se simt astăzi intimidați. „Vrem să devenim o platformă de alternativă pentru toate platformele care sunt deja existente în Republica Moldova, astfel încât să adunăm jurnaliști din toate instituțiile media cu viziuni politice de stânga, de dreapta, de centru, indiferent de care le au, și religie, și sex, astfel încât să ajungem într-un punct în care să devenim o voce importantă pe plan local, dar și plan internaționalˮ, a afirmat Alexei Lungu.

Jurnalistul a declarat că în Republica Moldova nu putem vorbi despre practici europene în raport cu presa care abordează subiecte-problemă. „La solicitarea noastră să ni se prezinte măcar o dovadă că am încălcat legislația audiovizuală din Republica Moldova prin perspectiva propagandei sau dezinformării, nu am primit absolut niciun răspuns. Dovada faptului că procesul în cazul anumitor posturi TV nu avansează demonstrează încă o dată că justiția nu vrea să-și asume anumite decizii politice. Fac un apel acum către toți experții în mass-media independenți, împreună cu noi, împreună cu alți colegi, să facem o expertiză independentă și să se demonstreze măcar o știre de propagandă în cazul postului unde activez sau am mai activat și euˮ, a spus prezentatorul TV.

Alexei Lungu a afirmat că această platformă este o prioritate pentru întreaga societate moldovenească. „Astăzi, puterea de la Chișinău numai pro-europenește nu acționează și nu știu în ce măsură putem ajunge în Uniunea Europeană prin Kremlin sau pe la Kremlin, ori ceea ce face astăzi Republica Moldova, președintele, Parlamentul și prim-ministrul  nu este altceva decât aplicarea unor practici din Federația Rusă sau din cadrul unor dictaturi asiatice. Și atunci apare întrebarea: Unde mergem noi sau unde vrem să ajungem?ˮ, a remarcat jurnalistul.

Prezentatorul TV a adăugat că cei de la putere trebuie să înțeleagă că jurnalistul nu poate fi inamic, ci doar prieten, dacă știi să-l abordezi și știi să muncești corect. „Scopul jurnalistului este să ajute atât guvernarea, puterea și opoziția să-și transmită mesajele, cât și să-i ghideze pe calea cea dreaptă. Mai mult, este acel om de care contează cel mai mult ce informație primește cetățeanul de rând, cum o va percepe și ce imagine își va crea în raport cu guvernareaˮ, a mai spus Alexei Lungu.

Un alt membru al platformei, jurnalista Svetlana Curmei, a opiniat că actualmente în Republica Moldova nu este o organizație profesională care le-ar prezenta interesele tuturor jurnaliștilor indiferent de poziția lor civilă sau profesională. Potrivit jurnalistei, intenția de a crea această platformă a apărut pe fundalul situației actuale în presa națională. Din vara trecută, reprezentanților puterii a patra din stat li se încalcă dreptul la exprimare și la opinie, drepturi care sunt garantate de Constituția țării și Codul serviciilor media audiovizuale și toate aceste încălcări sunt voalate sub pretextul luptei cu propagandă și dezinformarea.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.