logo

Un grup de creştini ortodocşi condamnă atacurile împotriva mitropolitului Vladimir


https://www.ipn.md/ro/un-grup-de-crestini-ortodocsi-condamna-atacurile-impotriva-mitropolitului-vladim-7967_1015296.html

Un grup de iniţiativă al creştinilor ortodocşi, susţinuţi de membrii Asociaţiei „Pro-Ortodoxia”, condamnă atacurile în mass-media la adresa Bisericii şi a Mitropolitului Chişinăului şi Întregii Moldove, IPS Vladimir. Într-o conferinţă de presă la IPN, părintele diacon Ghenadie Valuţa a spus că atacurile au început imediat după şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe din 3 septembrie, la care s-a votat o declaraţie de negare a legilor care subminează valorile creştine şi de condamnare a ingerinţei politicului în viaţa moral-religioasă.

Părintele Valuţa a menţionat că materialele publicate în presă despre averea Mitropolitului şi despre odihna sa la mare în compania unei femei „au fost rupte din context, prezentate tendenţios şi neobiectiv”.  „Este foarte clară în fotografia aceea idea unui grup de persoane. Nu trebuie de accentuat o presupusă intimitate, mai ales cu o rudă”, a spus părintele-diacon. În ceea ce priveşte averea Mitropolitului, Ghenadie Valuţa a declarat că Biserica este un stat religios în stat, iar Capul acesteia este firesc să aibă o reşedinţă pe măsură. Părintele a mai spus că maşina Mitropolitului „ e nouă, i-a dat-o un politician din alianţă, după cum ştiţi cu toţii foarte bine”.

„Acest atac, pus la cale de unele forţe homoeuropene, nu europene, sprijinite de unii politicieni din conducerea de vârf a republicii, au singurul scop de a determina Biserica să renunţe la lupta cu păcatul şi să rămână numai o Biserică în sutană şi cu etichetă, dar fără conţinut”, a declarat Ghenadie Valuţa. Acesta a adăugat că „nu Biserica se implică în viaţa politică sau economică”, ci politicul adoptă legi care afectează viaţa spiritual-religioasă a credincioşilor, referindu-se la Legea privind asigurarea egalităţii (Legea Antidiscriminare), care, potrivit părintelui, promovează toleranţa faţă de minorităţile sexuale.

Ghenadie Valuţa a mai spus că atacurile la adresa Mitropolitului sunt, de fapt, menite să slăbească întreaga Biserică. „Spune în scriptură: Bate-voi păstorul şi se vorrisipi oile turmei. Sunt atacuri prin care se vede de la o poşta tendinţa de a înfricoşa, de a-l îngenunchea pe preşedintele Sinodului şi pe principalul conducător al Bisericii din Moldova, spre a se retrage sau a-şi închide gura şi a nu permite conceptului de luptă ortodoxă sau luptă duhovnicească să se realizeze conform învăţăturii biblice”.

Mihai Balica, membru al Asociaţiei „Pro-Ortodoxia”, a declarat că „oricât îl vor ataca pe Mitropolitul Vladimir unele surse dezinformatoare, noi îi vom sări în apărare pentru că el este păstorul nostru, el este cel care ne-a asculat şi noi vom fi gata să mai stăm luni întregi în cazul care drepturile noastre vor fi încălcate şi va fi promovat păcatul”. Alexandru, enoriaş, a adăugat că „noi, creştin-ortodocşii, ne vom apăra ţara cu orice preţ”, menţionând lipsa de reacţie a altor confesiuni creştine faţă de legile care subminează valorile creştine.

În ultimele zile, presa a mediatizat un material de investigaţie, potrivit căruia Mitropolitul Vladimir este fondator a două firme, administrator al încă unei firme, deţinător al unui apartament de lux, al unei case de vacanţă şi al unui hectar de pădure în Ialoveni, al unui imobil înregistrat pe numele unei femei, precum şi al unui automobil nou. Materialul a fost însoţit de fotografii în care Mitropolitul apare la mare în compania unei femei. Părintele Valuţa a menţionat că Mitropolitul va oferi mai multe informaţii cu privire la acuzaţiile care i-au fost aduse în presă la o conferinţă de presă pe care o va susţine duminică, 21 septembrie.