logo

Un grup de activişti cere respectarea drepturilor electorale ale moldovenilor de peste hotare


https://www.ipn.md/ro/un-grup-de-activisti-cere-respectarea-drepturilor-electorale-ale-moldovenilor-7965_1029167.html

Un un grup de activişti cere Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Guvernului să asigure respectarea drepturilor electorale ale moldovenilor care se află peste hotare.

Într-o conferinţă de presă la IPN, ex-ministrul securirăţii, Anatol Plugaru, a menţionat că se adresează Procuraturii Generale să investigheze acţiunile de discriminare a cetăţenilor moldoveni în timpul campaniei şi alegerilor parlamentare din anul 2014 pentru că nu au fost deschise suficiente secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Potrivit lui, în Rusia se află peste 500 de mii de oameni, pentru care la alegerile din 2014 au fost deschise doar trei secţii de votare.

Anatol Plugaru a criticat „tentativa de a discrimina în continuare aceste câteva sute de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, majoritatea dintre care se află în Rusia”

Ludmila Laşcionova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, a menţionat că funcţionarii publici trebuie să reacţioneze neîntârziat la adresările în cauză şi să soluţioneze problema alegătorilor de peste hotare. „Vrem să le sugerăm autorităţilor că încă multe pot fi corectate, multe pot fi orientate în albia care este caracteristică Moldovei”, a declarat Ludmila Laşcionova.

Reprezentantul organizaţiei obşteşti „Patria Noastră – Moldova”, Alexandru Popa, a menţionat că sarcina activiştilor nu este de a destabiliza situaţia, ci de a convinge autorităţile să se menţină pe calea democratică.