logo

Un fost şi un actual judecător de la Curtea Constituţională despre promovarea integrării europene


https://www.ipn.md/ro/un-fost-si-un-actual-judecator-de-la-curtea-constitutionala-despre-promovarea-in-7978_1015858.html

Guvernul a făcut prea puţin pentru a informa cetăţenii despre beneficiile integrării ţării în Uniunea Europeană. Concluziile aparţin fostului judecător al Curţii Constituţionale, Nicolae Osmochescu, şi actualului magistrat din aceiaşi instanţă, Victor Popa, fiindt lansate în cadrul emisiunii „Replica”, de la postul de televiziune „Prime TV”, transmite IPN.

Potrivit lui Victor Popa, cu cât vom avansa în campania electorală, mesajele antieuropene se vor înteţi, iar Guvernul trebuie să transmită populaţiei un mesaj clar. „Atât timp cât Guvernul este investit în funcţie şi odată ce şi-a asumat răspunderea şi a semnat Acordul de asociere cu UE, trebuie să ducă o activitate de explicare, dar nu de propagandă. Ei sunt specialişti şi cunosc despre acest acord cel mai bine. Nu este suficient de spus la stânga şi la dreapta că acordul este bun, dar trebuie ca oamenii să înţeleagă, de ce este bun”, a declarat magistratul instanţei constituţionale.

Nicolae Osmochescu, de asemenea, consideră că guvernanţii au făcut foarte puţin pentru e explica cetăţenilor necesitatea şi beneficiile aşteptate de la Acordul de asociere. „Capitala este împânzită de panouri publicitare impunătoare despre necesitatea aderării  la Uniunea Vamală. Din păcate, unii funcţionari publici consideră că este suficient, dacă a fost stabilit vectorul european şi se opresc aici”, a spus Osmochescu.

În replică, Iulian Groza, viceministru al afacerilor externe şi integrării europene, a spus că Guvernul deja a început o campanie activă de promovare a Acordului de asociere cu UE. „Prin intermediul mass-mediei electronice sunt difuzate spoturi publicitare în care se explică care sunt beneficiile Acordului şi ale integrării europene. Totodată, noi, cei 40 de miniştri-adjuncţi, am avut întâlniri cu peste 10 mii de cetăţeni din diferite localităţi la această temă şi aceste activităţi vor continua”, a spus oficialul.