logo

Un fost pădurar de la Călărași acuză actuala conducere de ilegalități


https://www.ipn.md/ro/un-fost-padurar-de-la-calarasi-acuza-actuala-conducere-7967_1070474.html

Fostul pădurar la Întreprinderea Silvică Călărași, Svetlana Cataraga, acuză mai multe ilegalități odată cu venirea în funcția de director a lui Ștefan Deleanu. Femeia spune că a fost concediată ilegal, dar și forțată să părăsească casa de serviciu a pădurarului.

Într-o conferință de presă la IPN, Svetlana Cataraga, a declarat că, în octombrie 2017, odată cu venirea lui Ștefan Deleanu în funcția de director, i s-a înscenat tăierea ilicită a arborilor, i s-au pus neargumentat lipse de la serviciu. „De atunci până acum, s-au schimbat trei pădurari. Acum în calitate de pădurar este o rudă de-a, sa care face tăieri ilicite”, a declarat Svetlana Cataraga.

Femeia susține că, pe durata litigiului cu întreprinderea silvică, locuiește în casa pădurarului și observă toate ilegalitățile. „Toți se tem să nu intre în conflict cu domnul Deleanu, pentru că la mâna lui sunt procuratura, poliția etc.”, a menționat aceasta.

Octavian Pașcan, avocatul femeii, declară că sunt două procese de judecată. Unul ține de concedierea clientei sale, în 2017, iar al doilea vizează dispoziția de evacuare din „casa pădurarului”. Avocatul spune că au fost încălcate toate normele legale privind concedierea femeii. Nu s-au dispus anchete de serviciu, nu s-au solicitat explicații scrise de la salariat, iar ordinele de aplicare a sancțiunii disciplinare au fost făcute cu încălcarea Codului Muncii.

Iar conform Legii cu privire la locuințe, în cazul în care nu există acordul benevol al fostului salariat de a părăsi locuința de serviciu, unica cale legală de a-l evacua este o încheiere judecătorească. În lipsa unei decizii a instanței, spune Octavian Pașcan, se fac presiuni asupra femeii pentru ca ea să părăsească locuința de serviciu. Aceste presiuni se manifestă prin pătrunderea ilegală în locuință, dar și intimidarea ei în diferite forme. Avocatul consideră că organele de drept trebuie să examineze aceste încălcări, dar și tăierile ilicite.

Fiodror Ghelici, președintele Asociației „Moldova mea”, a prezentat în cadrul conferinței mai multe fotografii și imagini video care, potrivit lui, demonstrează că au loc tăieri ilicite. El spune că tot setul de documente pe care le-a acumulat Asociația timp de doi ani vor fi trimise procurorului general, dar și președintelui țării, ca să ia atitudine.